Home / Kulttuuri / Museot / Tiedemuseo CosmoCaixa
CosmoCaixa Barcelona

Tiedemuseo CosmoCaixa

Tiedemuseo CosmoCaixa sijaitsee Sarrià-Sant Gervasin alueella Barcelonassa. Tiedemuseo suljettiin vuonna 1998 perinphjaista uudistamista varten ja avattiin uudestaan vuonna 2004 nimellä ‘CosmoCaixa’. Museo isännöi erilaisia tapahtumia sekä näyttelyitä, osa pysyviä ja osa tilapäisiä. Ne käsittelevät luonto, avaruutta, ilmastoa, geologiaa ja tietysti tiedettä. CosmoCaixassa on planetario, joka on rakennettu perheen pienimpiä ja leikkimistä silmällä pitäen. Museossa on myös lahjatavarapuoti, kirjasto, kahvila ja opetustilat lapsille.

Löydä majoituksesi nyt!

CosmoCaixassa on yleisölle avoin aukio, jossa ihmiset pääsevät tutustumaan luonnontieteisiin interaktiivisissa näyttelyissä. Se on yksi Euroopan arvostetuimpia tiedemuseoita ja yleishyödyllisen säätiön, “La Caixa”, ylläpitämä.

CosmoCaixassa pääsee katsomisen ohella myös käsin kokemaan laajoissa tiloissa esillä olevia asioita. Luonnontieteiden eri haarat esitellään interaktiivisesti ja opettavaisesti. Haluatko tutkia satoja fysikaalisia, teknisiä, geologisia, kemiallisia ja matemaattisia ilmiöitä ja kokeilla käytännössä miten ne ilmenevät? Muutkin kuin lapset nauttivat uudesta ymmärryksestä, jota museossa saa niin tutuista kuin tuntemattomimmistakin aiheista.

Sisällä CosmoCaixa Barcelonassa

Kun olet alhaalla kellarikerroksessa, näet hissin joka vie ylimpään kerrokseen. Lasisen hissin läpi voi seurata koneiston liikettä ja ymmärtää hissin toimintamekanismia.

Yksi museon vetonauloista on ehdottomasti “Tulviva metsä”, jossa vierailijat pääsevät tutustumaan sademetsän kuiviin ja vetisiin osiin. Ceiba-puut on kasvatettu Brasiliasen Paran museon henkilökunnan avulla. Metsästä löytyy yli 100 eri eläinläjia, muiden muassa lintuja, hyönteisiä, sammakoita, alligaattoreita, piranjoita ja capybaroja. Osa eläimistä saa liikkua täysin vapaana, mutta vaaralliset lajit kuten myrkkykäärmeet ovat turvallisesti lukittuna lasin taakse. Oikean sademetsän oloja mukaillen alueella sataa ajoittain varsin voimakkaasti.

Toinen kiinnostava asia CosmoCaixassa on “Geologinen seinä“. Täällä näkee erilaisia maakerrostumia ja geologisten ilmiöiden vaikutuksia, muun muassa eroosio, vulkanismi, murtumat ja sedimentaatio. Vierailijat pääsevät tutkimaan monia kivilajeja, esimerkiksi Alpeilta löydettäviä vääntyneitä kiviä. Jotkut kivistä ovat Kataloniasta, kuten Surian kaliumsuola, Bergan hiekkakivi, Basalaun kalkkikivi ja vulkaaniset materiaalit Garrotxan kansallispuistosta.

Museossa on myös “Materiasali” missä esitellään evoluutiota alkuräjähdyksestä alkaen. Se jakautuu neljään osaan: materian synty, ensimmäiset organismit, kielellisen ajattelun alku ja sivilisaation synty. Havainnolistavat esitykset esittävät gravitaatiota, biologiaa, älykkyyttä, evoluutiota kaaos teoriaa ynnä muita asioita.

Niille jotka haluavat opettaa lapsiaan vielä lisää löytyy “klikkaa ja näytä” osio, joka on yksi kolmesta pelejä käyttävästä pikkulasten interaktiivisesta alueesta. Klikkaa-osassa on leikkejä, havaintoja ja päättelyä hajujen, kosketuksen ja äänen avulla. Näytä-osassa käytetään teknologiaa mm. sähkön ja rakennustekniikan havainnollistamiseksi.

On vielä yksi huvitus nimeltään ‘koske koske’, jossa on eliöitä Välimerestä ja ympäri maailmaa. Museon henkilökunta ja tiedemiehet esittelevät eläimiä ja kasveja kolmesta ympäristöstä.

CosmoCaixassa on myös vaihtuvia näyttelyitä. Jos haluat oppia lisää avaruudesta, voit tutkia taivasta planetaariossa 2 euron lisämaksusta. Näytösajat voit selvittää iformaatiotiskiltä.

Tilavilla ulkoalueilla voit istua piknikillä tai katsella muita havaintoesityksiä. Suurin niistä koostuu kahdesta satelliittilautasesta, noin 80m päässä toisistaan, jotka osoittavat kuinka helposti ääniaallot toimivat: yksi ihminen voi puhua toiseen satelliittilautaseen ja toisella lautasella odottava ihminen kuulee sen täysin selvästi.

Museolla on erinomainen maine ja sillä riittää annettavaa ja opetettavaa niin aikuisille kuin lapsillekin. CosmoCaixa on ehdottomasti vierailun arvoinen, erityisesti jos majoitut lähettyvillä.

Käytännön ohjeita

  • Osoite: Carrer d’Isaac Newton, 26, 08022 Barcelona, Espanja  Telephone+34 932 12 60 50
  • Liikenneyhteydet: Bussi: 17, 22, 58, 60, 73, 75 ja 196 | Juna: FGC asema Av.  Tibidabo | Metro: vihreä linja L3, asema Penitents
  • Web: Katso Barcelonaturisme
  • Aukioloajat: Maanantai-Suljettu. Tiistaista sunnuntaihin: 10:00-20:00.
  • Puhelin: +34 932 12 60 50

 


Näytä suurempi kartta

 

 

Majoitus Barcelonassa

Näytä kaikki

Jätä palautetta

Your email address will not be published.

Kirjoittanut: xavi

xavi

Hello there! I love to travel, and Barcelona is a great city to live, thats why I decided to write about it and share my experiences!

museot

Majoitus Barcelona


Scroll To Top