Home / Barcelonassa / Güellin Puisto
Parc Güell

Güellin Puisto

Kaikista Antoni Gaudín luomista projekteista mikään ei kiteytä yhtä upeasti täydellistä luonnon ja arkkitehtuurin välistä harmoniaa kuin Güellin puisto (Parc  Güell). Gaudi valmisteli Güellin puistoaluetta 1900-1914 välisen ajan osoittaen huomattavaa kykyä integroida kaupunkisuunnittelulle tyypilliset polut, kaarikäytävät ja maasillat täydellisesti alueen luontoon. Puisto sijaitsee El Carmen-kukkulalla, Gracian kaupunginosassa, ja se on yksi Unescon maailmaperintökohteista.

Löydä majoituksesi nyt!

Puisto oli Eusebi Güellin tilaama, ja hänen alkuperäisenä tarkoituksenaan oli luoda tyylikäs, ylellinen ja puistomainen asuinalue Barcelonan aatelisille. 15 hehtaarin kokoiselle epätasaiselle alueelle oli suunnitelmana rakentaa 40 omakotitaloa. Puistoon rakennettiin upeita kivirakenteita ja yksityiskohtaisia laatoituksia, mutta lopulta vain kaksi kiehtovaa rakennusta, joista toisessa, itselleen suunnittelemassaan talossa Gaudi myös asui. Nykyisin rakennus toimii arkkitehdin elämää ja töitä esittelevänä museona.

Puisto

Astuessaan sisään Güellin puistoon ensimmäiseksi huomio kiinnittyy todennäköisesti merkittävään lohikäärmettä esittävään suihkulähteeseen. Lohikäärme on päällystetty jalokivien tapaan kimaltavalla mosaiikilla, mikä tekee siitä erityisen lumoavan. Sisäänkäynnin luona olevaa kaunista kävelykatua ympäröivät kiertyneet kivipilarit, jotka näyttävät kasvavan maasta kuin puunrungot. Vaikka nämä pilarit ovat erikoisia muodoltaan, vaikuttavat ne silti jollain tapaa hyvin luonnollisilta. Gaudí oli vahvasti vaikuttunut luonnon muodoista ja käyttikin niitä usein töissään.

Jos vaeltaa Güellin puiston huipulle asti, voi ihailla sekä puiston että Barcelonan kaupungin upeita maisemia puiston terassimaiselta korkeimmalta kohdalta. Huipulle on myös sijoitettu väreissä kylpevät mosaiikkipenkit, joiden eloisat värisävyt ovat henkeäsalpaavan hienoja.

Güellin puistossa olevien rakennusten lisäksi vierailijoita ja puistonhoitajia varten olevat paviljongit saatiin niin ikään viimeisteltyä. Gaudin suunnittelemissa paviljongeissa on kaareilevat katot, säteilevän värikkäät mosaiikkilaatoitukset ja koristellut huiput, ja ne vaikuttavat saaneen inspiraationsa Hannusta ja Kertusta. Puiston sisäänkäynnillä oleva portaikko on suurenmoinen nähtävyys, sillä se lumoaa katsojansa jo ensi silmäyksellä. Niin ikään portaikko on Gaudín suunnittelema. Portaikon keskellä on monivärisellä mosaiikilla koristeltu lohikäärmettä muistuttava lisko, joka on yksi puiston tunnetuimmista symboleista.

Liput

Güellin puisto sijaitsee siis Gràcian kaupunginosassa. Päästäkseen puiston monumentaaliselle alueelle on maksettava pääsymaksu. Siellä sijaitsevat niin aiemmin mainitut puiston rakennukset kuin portaikko liskoineen. Suositeltavaa on tilata liput etukäteen Internetistä päästäkseen varmasti puistoon haluamaan ajankohtana, sillä vierailijoiden määrää päivää kohden on rajoitettu. Kannattaa kuitenkin muistaa, että puiston muihin alueisiin saa tutustua ilmaiseksi.

Tärkeää Tietoa

  • Osoite: Carrer d’Olot, 5 08024 Barcelona, Espanja
  • Julkiset liikenneyhteydet: Metrolla – Vallcarca tai Lesseps pysäkit (vihreä linja L3). Metron jälkeen seuraa puistoon ohjaavia tienviittoja. | Bussilla – 24 ja 92. | Barcelonan turistibussi, pysäkki Park Güell.
  • Nettisivut
  • Hinnasto: Puiston rakennukset ja mosaiikkityöt sisältävä monumentaalinen alue on maksullinen, korkeintaan 8 euroa.
  • Aikataulut: Syksy-talvi, 27. lokakuuta – 23. maaliskuuta: 08:30 – 18:00 | Kevät-kesä, 24. maaliskuuta – 26. lokakuuta:  08:00 – 21:30.
VINKKI

Jos aiot vierailla puistossa metrolla, varaudu vähintään 20 minuutin kävelymatkaan metrolta puistoon. Viimeiset 200 metriä ovat lisäksi jyrkkää ylämäkeä, joten jos sinulla on vaikeuksia kävellä näin jyrkkää tietä pitkin, kannattaa harkita puistoon saapumista mieluummin taksilla tai bussilla. Lisätietoa busseista löytyy Plaça de Catalunyalla sijaitsevasta turisti-infosta.

Saavutettavuus

Liikuntarajoitteisten ihmisten voi olla vaikea liikkua monumentaalisella alueella johtuen puistolle tyypillisestä portaita ja epätasaisia polkuja hyödyntävästä arkkitehtuurista.

Parc Güell tarjoaa ainutlaatuisen kokemuksen, ja se on epäilemättä vierailemisen arvoinen kohde Barcelonan matkalla, joten sitä ei kannata jättää välistä.


Näytä suurempi kartta

Majoitus Barcelonassa

Näytä kaikki

Jätä palautetta

Your email address will not be published.

Kirjoittanut: xavi

xavi

Hello there! I love to travel, and Barcelona is a great city to live, thats why I decided to write about it and share my experiences!

tietoa-barcelonasta kaupunkimme paeaenaehtaevyydet

Majoitus Barcelona


Scroll To Top