Home / Kulturen / Triumfbågen
Arc De Triomf beautiful architecture display

Triumfbågen

Triumfbågen, eller Arc de Triomf  som den även kallas är en triumfbåge byggd utav färgglatt tegel i Mudéjar stil, ritad utav den modernistiska arkitekten Josep Vilaseca. Triumfbågen är prydd med ett stort antal statyer och reliefer. Den färgglada rödteglade triumbågen byggdes i neo-morisk stil och ligger ca 300 meter från Parc de la Ciutadella, vilket även var platsen för världsutställningen 1888

 

 

Hitta ditt boende !

Om du tar en närmare titt på bågen kommer du inse att triumfbågen var porten till det moderna Barcelona i slutet av 1900-talet. Med utsikten över Passeig de Sant Joan. Reliefen skildrar hur Barcelona välkomnande andra nationer och  den andra reliefen riktad mot parken visar hur staden presenterade medaljer till mässdeltagarna. Den representerar de olika ländernas deltagande i världsutställningen och Barcelona som tackar dem för deras deltagande. Det finns reliefer på ena sidan som symboliserar jordbruk och industri, samt handel och konst på den andra. På toppen av bågen ser du de 49 spanska provinserna som leds av vapenskölden av staden Barcelona, som omfattar katalanska kulturen och historien.

Designad av en känd katalansk arkitekt, sticker  denna utformningen av Vilaseca ut från andra välkända minnes valv, exempelvis Triumfbågen i Paris. Istället för att använda sandsten eller marmor valde Vilaseca att använda rött tegel under byggandet av Triumfbågen.

Användningen av tegel som huvudmaterial är ett utmärkande drag för den något säregna arkitektur bågen är byggd i. Bågen är inspirerad av muslimsk arkitektur. Stilen är känd som “Mudéjar”, som växte fram under 1200-talet på den iberiska halvön. Denna speciella stil skapades av morerna och muslimer som blev kvar i området efter de kristna hade återtagit och nyinsatta hela Iberiska halvön. Om du verkligen iakttar  bågen så är det muslimska inflytandet i arkitekturen ganska märkbar.

 

Triumfbågen är omgiven utav tolv änglar som representerar berömmelse. Triumfbågen är smyckad av ännu fler vapensköldar. Den ena i toppen representerar armarna på de spanska monarkerna. Det finns pelare som hålls utav av lejon, som är kända som Herkules stoder. Under lejonen hittar du, även om det kan vara svårt att upptäcka från marken, orden “Plus Ultra” – detta är latin för “ytterligare och därefter”.

Det finns ett stort område, som leder till porten av parken de la Ciutadella, vilket är en favorit plats för promenader med barn, gatumusikanter etc. Eller kanske bara för att koppla av och titta på förbipasserande och turister. Här stöter du ofta på människor som åker inlines, skateboard, longboard som använder den utmärkta vägen för sin träning. Vissa dagar kan man se magiker och hantverkare och andra underhållare, speciellt för barnen! Triumfbågen fungerar traditionellt som en mötesplats för stadens mässor. Bredvid denna plats ligger prestigefyllda gamla El Born, känt för sina designerbutiker, restauranger och barer.

Hur tar jag mig dit?

  • Adress: Passeig Lluis Companys, 08010 Barcelona, Spain.
  • Transport: Tunnelbana  (Metro) – L1, Station: Arc de Triomf | Buss – 19, 39, 40, 41, 42, 51 och 55 | Train Renfe: Station: Arc de Triomf.

Triumfbågen är en av de mest anmärkningsvärda strukturerna i Barcelona. Bågen domineras av sina många vackra detaljerade stenskulpturer. Ovanför bågen själv kan besökare se ristningarna skildra Barcelonans vapen med en liten krona ovanför. Oavsett  vart du bor under din vistelse  i Barcelona så är denna plats lättillgänglig och är ett måste då det utforskar Barcelonas historia och kultur. 


Visa Större Karta

 

 

Boende i Barcelona

Visa Alla

Lämna ett Svar

Your email address will not be published.

Skriven av: xavi

xavi

Hello there! I love to travel, and Barcelona is a great city to live, thats why I decided to write about it and share my experiences!

kultur-sv sevardheter-och-museum

Boende Barcelona


Scroll To Top