Home / Costa Brava / Llançà – Costa Brava
Llançà - Costa Brava

Llançà – Costa Brava

Llancá är en spansk stad som är lokaliserad 14 kilometer från PORTBOU, 160 kilometer från BARCELONA och den är även väldigt nära den franska gränsen. Staden tillhör länet Alt Empordá som i sin tur ligger i provinsen GIRONA, en del av Katalonien i Spanien. Staden har en befolkning på över 5000 personer enligt den senaste folkräkningen.

Llancás historia

Den anrika staden Llancá har existerat sedan redan 218 år före Jesus Kristus och fungerade som en plats dit folk flydde för att komma undan plundringen av Saracen piraterna. Staden är i själva verket den perfekta platsen till detta på grund av dess strategiska läge då staden är lokaliserad högt över havsytan och är nästan helt och hållet gömd. Mellan 1718 och 1720 utvecklades vin och oljeindustrin och regionen levde därmed på att exportera dessa produkter. I Llancá kan man hitta spår av fransk kultur, som till exempel kyrkor med fransk barock stil. Under 1960-talet förändrades staden markant på grund av ökningen av turism som på sitt sätt resulterade i en förbättring gällande de urbana och demokratiska faktorerna. Hemmen där fiskare en gång i tiden bodde har nu gjorts om och fungerar idag som ett turist center.

Hitta ditt boende nu!

Aktiviteter i Llancá

Som i nästan samtliga kuststäder hittar man de mest populära aktiviteterna på stranden. Llancá har totalt 14 stränder, i olika storlekar och former. Bland alla dessa är våra favoriter:

  • Port beach: Denna strand hittar man mellan fiskehamnen till öst och början av Valleta floden till väst. Stranden är 425 meter lång och är 30 meter bred, det är det perfekta stället för en familj att besöka på grund av strandens sand (som är en blandning av stenar och sand) samt deras kristallklara vatten som även har gott om härliga vågor. Barn kan ha roligt under tiden som de leker i vattnet och inte behöver oroa sig över någonting annat. Stranden har även flera olika tjänster som de erbjuder, vilket inkluderar duschar och toaletter men även ett trä däck som gör att man enkelt kan ta sig ner till vattnet om man har en rullstol eller en barnvagn. Längst med strandpromenaden finner man många barer, terrasser, restauranger och affärer. Ta med din egen handduk, ett parasoll och en strandboll och gör dig redo för en rolig dag på denna underbara strand!
  • Grifeu beach:Denna strand som ligger i en vik och är en av de coolaste stränderna i staden och en plats där mänga människor möts upp för att ha en avslappnande dag. Här hittar du en fin gyllene sand och Costa Bravas karaktäristiska kristallklara vatten. Då stranden även befinner sig i en vik är stranden mindre än Port beach, då den endast är 170 meter lång och har en bredd av 80 meter. Även här hittar man många olika tjänster som stranden erbjuder som till exempel, duschar, toaletter, restauranger och enkel tillgång att ta sig ner till stranden för personer som har någon typ av rörelseförhinder, samt att det under sommaren även finns livvakter på stranden. På grund av de tjänster som stranden har samt den vackra omgivning gör Grifeu beach till en av de mest populära stränderna i staden.
  • Embarril beach:Om du letar efter en lugn strand som inte är allt för välbesökt är Embarril beach stranden för dig. Även denna strand är mer som en vik och har en stenstrand istället för en sandstrand, men den har samma fina kristallklara vatten som resterande stränder. Det är den perfekta platsen där du kan njuta av en lugn stund med din favorit bok medan man ligger på en bekväm handduk och vilar upp dig utan att höra något buller från staden. Då detta är ett lite mer okänt område så hittar man inga tjänster på samma sätt som man gjorde på stränderna innan. Det finns inte ens en dusch eller en toalett, så se till att ta med dig allt du behöver för en heldag på stranden.

family-kayaking-in-llanca-costa-brava-in-llan-190022

På stränderna i Llanncá har man ofta möjligheten att delta i ett brett spektrum av olika vattensports aktiviteter, som till exempelpaddla kajak, dyka, segling, olika typer av båtutflykter eller båt uthyrningar samt vindsurfing. Vi rekommenderar speciellt att snorkla, då det är en aktivitet som man kan göra med hela familjen. Upptäck världen nedanför vattenytan utan att behöva dyka för långt ner. Llancá är även en optimal plats för personer som älskar att vara i naturen, då det finns två vackra naturparker där man kan spendera en dag med att promenera i bergen samtidigt som man njuter av den fina utsikten över kusten. Den första av dessa parker är Cap de Creus Natural Park, vilket var det första området som blev ett skyddat område i Katalonien som kombinerar både hav och land. Det andra området är Albera Natural Zone, vilket är det enda skyddade naturområdet och krossar en nationell gräns.

Hur man tar sig dit:

  • Med bil: För att ta sig till Llancá från Barcelona kör upp på väg B-10 från Via Laietana, Placa de Pau Vila eller Carrer del Dr. Aiguander och kör av på avfart 22. Ta sedan AP-7 och kör av på avfart 4 vid Figures (25 kilometer från Llancá), direkt därefter följ den nationella vägen N-II och sväng sedan på N-260 vilket tar er direkt till Llancá. Det tar runt 1 timme och 30 minuter att ta sig till Llancá från Barcelona.
  • Med buss: Från Barcelona har Sarfa bussbolag olika avgångar som kör genom Rosas och Cadaqués. Det tar runt 2 timmar att ta sig från Barcelona till Figueres. Därifrån måste man ta ett tåg från Figueres till Llancá vilket tar runt 15 minuter.  Totala kostanden för en biljett åt ett håll kostar mellan 20-37 euro.
  • Med tåg: Det regionala tåget tar runt 2 timmar och 30 minuter som tar en till Figueres och sedermera Llancá. Det kostar runt 13.50 euro för en envägs biljett.

Vi rekommenderar att köra till Llancá om man ska dit över en dag eller en helg, då det är enklare och snabbare än att ta buss eller tåg.

view more apartments swedish

Lämna ett Svar

Your email address will not be published.

Skriven av: xavi

xavi

Hello there! I love to travel, and Barcelona is a great city to live, thats why I decided to write about it and share my experiences!

Boende Costa Brava


Scroll To Top