Home / Kulturen / Aliens har landad! – Cuidad de Las Artes y Las Ciencias in Valencia
The Aliens have landed! – Ciudad de Las Artes y Las Ciencias in Valencia

Aliens har landad! – Cuidad de Las Artes y Las Ciencias in Valencia

Vad som kan tyckas se ut som ett utomjordiskt rymdskepp är i själva verket Cuidad de lad Artes y Las Ciencias. Det är ett enormt komplex som är hem för den oändliga nyfikenheten kring kulturella ting och kunskap. Det finns tre särskilda teman här, vilket är: konst, vetenskap och natur. Det 350.000 kvadratmeter stora komplexet är uppbyggt så att det har flera olika områden vilket inkluderar: Palacio de la Artes, Umbracle, Museo de las Ciencias Príncipe Filipe, Oceanográfic och Hemisféric.

Denna otroliga byggnad är det nya ansiktet utåt för staden Valencia då det visar på att de är en del av framtiden. Byggnaden är lokaliserad på flodkanten av den tidigare floden Turia, vilken tömdes och omdirigerades efter en katastrofal översvämning i 1957. Den gamla flodkanten förvandlades då till en pittoresk sjunken park. Byggnaden är designad av Santiago Calatravanoch Félix Candela (geniet bakom undervattenstaden ”L’Oceanográfic” vars arbete även påminner om Antoní Gaudí’s verk i Barcelona). Projektet genomgick sitt första byggnadsstadium i juli 1996 och har kostat de boende i Valencia runt 1.2 billioner euros att byggas och stod klart först år 2008, precis innan Spanien gick in i en ekonomisk kris. Trots detta så har Valencias turist industri gynnats av byggnaden signifikant då det tror ha genererar över 40 miljoner nya besökare och totalt dragit in runt 2 billioner euros sedan byggnaden blev klar.

 

Find your accommodation now!

Musik, ny teknologi, matematik, ekologi, utbildning, bio, natur, biotoper och ledande forskning är bara en del av de olika ämnena som har ett hem i denna unika byggnad. Genom att erbjuda besökarna att aktivt delta i interaktiva utställningar, har det på så sätt implementerat i en ny form av services på museum som fokuserar på utbildande faktorer.

Boende i Valencia är stolta över att presentera denna symbol för världen, det är en ny dynamisk och avancerad bild av Valencia, då staden banar en ny väg mot framtiden. Komplexet är verkligen en magisk plats, en plats där allt verkar möjligt som att: besöka operan, titta på stjärnorna, lära sig mer om livets uppkomst, utmana en haj.. Du måste helt enkelt besöka denna fascinerande värld!

Valencia Hémisferic
The Hemisfèric (photo credit: R.A cc)

Hemisféric är en spektakulär byggnad designad av Santiago Calatrava vilket representerar det mänskliga ögat, d.v.s. ögats visdom. Byggnaden representerar sättet hur man observerar världen, vilket besökare kan testa på genom audiovisuella projektioner. Detta var den första sektionen av ”City of art and Sciences” som öppnades för allmänheten först i 1998. Byggnaden har ett tak som är mer än 100 meter med en stor sfär där man finner projektionssalen. Det inre området inkluderar ”Carl Sagan” Perimeter Ring vilket döptes till äran av den Amerikanska medlaren. Det är ett ovalt och elliptiskt område som omger kupolen av projektionssalen och som är skyddat av det höga taket av byggnaden.

Valencia Oceanográfic
L’Oceanogràfic (photo credit: Tuscasasrurales cc)

Oceanográfic bjuder in för att ge möjligheten till att upptäcka en äkta marin park, vilket inkluderar representation av de huvudsakliga sjöar och haven på denna planet. Med en yta på 110.000 kvadratmeter och en volym av 42 miljoner liter vatten (lika mycket som 15 stycket olympiska simbassänger), är detta det största akvariet som finns i Europa. Oceanográfic är uppbyggt av olika byggnader som innehåller representation av några av världens mest signifikanta ekosystem som man hittar i våra sjöar och hav. Med en spektakulär sfär som är 26 meter hög skall detta symboliskt efterlikna två våtmarksområden vi har på vår planet, nämligen ”Mangrove swamps och Fens”.  Byggnaden har en stor kupol i form av en igloo som representerar den arktiska regionen. Undervatten restaurangen är lokaliserad i mitten av byggnaden och är en av de mer symboliska byggnaderna av Oceanográfic, tack vare dess unika design på taket som har designats av Felix Candela. Byggnaden har en parabolisk form och efterliknar en näckros lite till formen, det finns även ett stort akvarium på bottenvåningen som passar perfekt kring byggnadens omkrets.

Valencia Umbracle
The Umbracle (photo credit: CIUDAD DE LAS ARTES Y LAS CIENCIAS cc)

Umbracle är en häpnadsväckande esplanad, full av växter som är ett utställningsområde med en otrolig utsikt över hela komplexet, vilket även har ett stort parkeringsgarage. Byggnaden är över 17.500 kvadratmeter och har en utställnings zon från där alla byggnader, sjöar, gångbanor och landskapsområden av ”City of Arts and Sciences” kan synas.  Dess vegetation är karaktäristisk för medelhavsregionen, och speciellt för regionen Valencia och andra tropiska länder trots att det ändras beroende på vilken säsong det är på året. Umbracle har även intressanta utställningar som innehåller moderna skulpturer av internationellt kända konstnärer.

Valencia Museo de las Ciencia Principe Felipe
Museo de las Ciencias Princípe Felipe (photo credit: vil.sandi cc)

På första våningen av museet kan besökarna hitta workshops och utställningar om vetenskap där man själv skall vara aktiv, du kan bland annat experimentera med olika moduler som till exempel Exploratorium. Du hittar lättast dit genom Calle Mayor. Du kan även kolla in en artistisk representation av DNA double helix, vilket är 15 meter högt och även Foucault Pendulum vilket är en av de längsta pendlar som finns (34m).  Besökarna kan även beundra den otroliga glasytan av museet som har över 4000 fönster, där man även kan njuta av utsikten över den forna floden Turia.

På andra våningen finner man utställningen ”The Legacy of Science” vilket avslöjar verksamheten och forskningar bakom trenobelprisvinnare.

Här har du även möjligheten att undersöka den otroliga ”kromosom skogen” på tredje våningen, vilket är över 2600 kvadratmeter stort. Det är dedikerat till en av de största milstolparna i modern forskning, nämligen sekvenseringen av mänskligt DNA. Det är en storskalig reproduktion av 23 par kromosomer av den mänskliga arten.

Andra interaktiva utställningar på denna våning inkluderar bland annat ”Zero Gravity” skapad tillsammans med Europé Space Agency och ”Space Academy” en interaktiv modul som producerar rymdfarkoster till den internationella rymdstationen.

Valencia Palacio de Las Artes
The Palau de les Arts Reina Sofia (photo credit: Rafael Minguet cc)

Denna plats består av fyra stora utställningsrum, dessa är: Sala Principal, vilket fungerar mest som en opera lokal men som även kan användas för balett, Aula Magistral som har byggts för att hålla i live framträdanden av mindre band, Auditorio som har plats för mer än 1400 åskådare och Teatro Martín i Soler som är dedikerad till ”Applied Arts” och ”Academia de Prefeccionamiento” (Adacemy of Specializations).

Öppetider och Priser

Image bild: Un ragazzo chiamato Bi via photopin cc

Boende Barcelona

view more apartments swedish

Lämna ett Svar

Your email address will not be published.

Skriven av: xavi

xavi

Hello there! I love to travel, and Barcelona is a great city to live, thats why I decided to write about it and share my experiences!

kultur-sv utanfor-barcelona

Boende Barcelona


Scroll To Top