Home / Kulturen / La Pedrera
roof top view of Casa Mila Barcelona 2

La Pedrera

La Pedrera, tidigare känd som Casa Mila är den största civila byggnad ritad av Antoni Gaudí. Detta är en av hans mest innovativa landmärken och har med all rätt blivit ett känt konstverk. Flerfamiljshus byggdes mellan 1906 och 1910. Det var Gaudís sista verk innan han ägnade sig åt byggander som Sagrada Família. Buggnaden har förklarats som ett världsarv 1984. Idag är det ett kulturellt centrum och högkvarter för Fundació Catalunya-La Pedrera.

Hitta ditt boende nu !

La Pedrera byggdes i syfte för fler lägenheter och kontor men ägaren hade svårt att få lägenheterna uthyrda eftersom blivande hyresgäster trodde att de skulle ha problem med att inreda lägenheten då rummen är oregelbundet formade. La Pedrera är nu ett museum och är öppen för allmänheten för visning och turer.

Detta mästerverk som är något likt Casa Batlló, bryter med traditionell arkitektur med hjälp av att inte använda sig utav en enda rak linje. Byggnaden använder inte bärande väggar, men vilar på pelare och valv. Tillsammans med användning av stål detta gjorde det möjligt för arkitekten att skapa helt oregelbundna planritningar. Även höjden på pelarna och tak varierar från en till en annan. För att möjliggöra ljus i alla rum, är lägenheterna arrangeras kring två centrala innergårdar, en rund och den andra ovala.

På utsidan ser de vågformiga balkongerna ut som en serie av vågor. De järnsmidena balkonger har Josep Maria Jujol improviserat fram på plats. Vissa människor upplever fasaden som en enorm klippa med grottor. Byggnaden har döpts om till “La Pedrera” (Stenbrott på spanska) snarare än “Casa Milà” då det under byggtiden liknade ett stenbrott. Inredningen i översta våningen ger ett intryck av hur det måste ha sett ut i början av 20-talet. Liknande till utsidan, har det inte heller några raka linjer. De slående rummen har mycket karaktär, med en blandning av expressionistiska och Art Nouveau stilar.

Den översta våningen, vinden och det extraordinära taket är öppet för besökare. Den mest spännande delen av byggnaden skulle vara taket, med sina gigantiska, bisarra och färgrika skorstenar. Många av dem ser ut som krigare i en science fiction-film, andra mer oseriösa. Taket har också en bänk som liknar den i Parc Güell. Från toppen av La Pedrera finner du en helt otrolig utsikt över staden. En våning under taket, där kan du uppskatta Gaudís smak för paraboliska bågar, även ett blygsamt museum tillägnat hans arbete. Gaudí ville sätta upp en hög staty av Jungfrun även här men Mila familjen avslog hans begäran, på grund av rädslan av att det skulle kunna göra byggnaden till ett mål för anarkister, Gaudí avgick från projektet i avsmak.

Våningen under hittar du lägenheten El Pis de la Pedrera. Det är fascinerande att vandra runt detta eleganta inredda hem, gjort upp i stil för en välbärgad familj under början av 20-talet. De sensuella kurvorna, de oväntade inslagen i allt från armstöden till sängbottnar, från dörrhandtag till balkonger. Detta kan tyckas beundransvärt för oss i dag, men inte alla uppskattade detta under denna tid.

 För en extra speciell upplevelse, kan du även besöka La Pedrera uteslutande under en natt turné. Under de lugna timmarna efter mörkret lagt sig kan du vara delaktig av denna intima turné begränsat till 30 personer. Under denna tur  kommer det att avslöjas hemligheter om byggnaden som inte besökarna under dagen får ta del utav. Oavsett vart du väljer att bo under din vistelse i Barcelona så är denna monumentala byggnad lättillgänglig  via tunnelbana eller buss


Information

Adress: Provença, 261 – 265. 08008, Barcelona, Spain

Transport: Buss: 7,16,17, 22, 24 och 28 | Tunnelbana (Metro): linje 3 och 5, Diagonal | Med FGC: Station: Provença | Med RENFE: Station: Passeig de Gràcia.
Priser: Vuxen: €16.50 | Student: €14.85 | Funktionshindrade: €14.85 | Barn (6år och under): GRATIS | Barn (mellan 7 – 12år ) €8.25.

Scheman: 4 November till 28 Februari – Måndag till Söndag: från 09:00 – 18.30 (Sista insläppet 18:00) | 1 Mars till 3 November – Måndag till Söndag: från 09:00 till 20:00 (sista insläpp: 19.30).

Boende i Barcelona

Visa Alla

Skriven av: xavi

xavi

Hello there! I love to travel, and Barcelona is a great city to live, thats why I decided to write about it and share my experiences!

kultur-sv museer sevardheter-och-museum

Boende Barcelona


Scroll To Top