Home / Kulttuuri / La Pedrera
roof top view of Casa Mila Barcelona 2

La Pedrera

La Pedrera, entiseltä nimeltään Casa Mila, on Antoni Gaudín suurin siviilirakennus. Tämä on yksi hänen kuuluisista maamerkeistään, jota pidetään yleisesti suurena taideteoksena. Asuntokompleksi rakennettiin vuosien 1906 ja 1910 välisenä aikana. Kyseinen talo oli Gaudin viimeinen työ ennen kuin hän omistautui täysin Sagrada Familian rakennukseen. La Pedrera julistettiin UNESCO:n maailmanperintökohteeksi vuonna 1984. Tänä päivänä se toimii kulttuurikeskuksena ja Fundació Catalunyan pääkonttorina.

Löydä majoitus Barcelonasta nyt!

La Pedrera rakennettiin alunperin tavallisiksi asunnoiksi ja toimistoiksi. Omistajalla oli kuitenkin vaikeuksia saada asuntoja vuokrattua huoneiden epäsännöllisten muotojen takia; mahdolliset vuokralaiset ajattelivat huoneiden kalustamisen olevan liian suuri haaste. Tänä päivänä La Pedrera toimii museona, joka on avoinna halukkaille vierailijoille.

Tämä mestariteos, joka muistuttaa Casa Batllóa, rikkoo perinteisen arkkitehtuurin sääntöjä, sillä se ei käytä pelkästään suoria linjoja. Rakennus ei omaa tavalisia seiniä, vaan lepää pilareiden ja kaarien päällä. Yhdessä teräksen kanssa tämä salli arkkitehdin luoda täysin epäsäännölisiä muotoja. Jopa pilareiden ja katon korkeus vaihtelevat. Jotta huoneisiin saataisiin luonnonvaloa, on huoneet järjestetty kahden keskeisen pihan ympärille.

Ulkopuolelta katsottuna rakennuksen parvekkeet näyttävät kuin meren alloilta. Rautaiset parvekkeet on suunnitellut Josep Maria Jujol improvisaation tuloksena. Jotkut ihmiset näkevät julkisivun kuin kalliona ja luolina. Rakennus sai uuden nimen, ‘La Pedreran’, jota pidettiin parempana kuin ‘Casa Milaa’, sillä sitä rakennettaessa se muistutti kaivosta. Ylimmän kerroksen sisustus kertoo miltä asunnon on täytynyt näyttää 1900-luvun alussa. Samanlailla kuin ulkopuolella, sisustuksessa ei ole juurikaan käytetty suoria linjoja. Huoneet ovat persoonallisia ja sekoitus ekspressionismia ja Art Noveau -tyyliä.

Ylin kerros, ullakko ja tavallisesta poikkeava katto ovat avoinna vierailijoille. Suuret, värikkäät savupiiput tekevätkin katosta rakennuksen kiehtovimman osan. Monet niistä näyttävät taistelijoilta suoraan elokuvista. Katolta löytyy myös samanlainen penkki kuin Güellin puistosta. La Pedreran katolta aukeaa hengensalpaavat näkymät kaupunkiin. Yhtä kerrosta alempana sijaitsee vaatimaton museo, joka on omistettu Gaudin työlle. Gaudi halusi pitkän neitsytpatsaan tänne, mutta Milan perhe ei hyväksynyt ehdotusta peläten, että talosta voisi tulla kohde anarkisteille.

Yksi kerros alaspäin mentäessä löytyy El pis de la Pedrera -asunto. Tässä elegantisti kalustetussa kodissa on lumoavaa kävellä. Kurvit sekä odottamattomat viimeistelyt kaikessa aina valoista sänkyihin sekä ovenkahvoista parvekkeisiin tuntuvat meistä nyt ihailtavilta, mutta kaikki eivät aikoinaan ajatelleet samalla tavalla.

Extra erikoisen kokemuksesta saa vierailemalla La Pedrerassa yö kierroksella. Rauhallisten yötuntien aikana tämä intiimi kierros, maksimissaan 30 henkilöä, paljastaa rakennuksen salaisuudet, joita ei nää päiväsaikaan. Missä tahansa majoitutkaan Barcelonassa, matka tälle rakennukselle taittuu helposti metrolla tai bussilla!

Näytä kaikki

Kirjoittanut: xavi

xavi

Hello there! I love to travel, and Barcelona is a great city to live, thats why I decided to write about it and share my experiences!

kulttuuri museot nahtavyydet-kulttuuri

Majoitus Barcelona


Scroll To Top