Home / Kulturen / Utanför Barcelona / Valencian Cuisine Deluxe
Paella Valenciana featured

Valencian Cuisine Deluxe

Om du besöker Valencia måste du passa på att testa några av deras fantastiska lokala rätter!

 En av de mest kända Spanska rätterna är La Paella. Men visste du att rätten ursprungligen kommer ifrån Valencia? Många av Valencias besökare frågar sig själva samma sak: Vart kan man hitta god paella? Om du frågar en Valencian skulle de antagligen svara dig att den bästa paellan kan man hitta i deras mammas kök på en söndag eftermiddag. Men även om du inte har lyxen att njuta av en Valenciansk hemlagad paella är det ganska enkelt att hitta restauranger i Valencia som har en underbar PAELLA. Men vilken är då den bästa?

Innan vi börjar sökandet måste vi definiera vissa begrepp: den autentiska valencianska paellan består av arroz bomba (en speciell sort ris), sauterade tomater, saffran, kyckling, kanin och gröna bönor. Du kan även addera sniglar, kronärtskockor och avsluta med lite rosmarin, och det är i stort sätt allt. Alltså inga räkor, blåmusslor, peppar eller annat guíris (typiskt icke spanska turister i Spanien) älskar att ta bilder av. Dessutom är en buena paella valenciana även tillagad med ved. Enligt experterna så är det när veden tas från trädet som vi verkligen kan tala om äkta gourmetmat.

Hitta ditt boende nu!

Paella Valenciana
Paella Valenciana (fotot: Tempesto cc)

Malvarrosa Beach är en av turisternas favoriter när det kommer till att äta paella utan att behöva lämna Valencias centrum. Det finns ett dussin tals restauranger där som har just valenciansk paella som huvudakt på deras meny. Och man kan absolut få en helt skaplig paella där, men de är långt ifrån att vara de bästa för regionen. Om du föredrar att äta vid havet både du testa L’Estimat, La Marcelina, La Rosa eller La Pepica då samtliga ligger i närheten av varandra på Paseo de Neptuno.

Fastän det är ett känt faktum att man finner de bästa paella ställerna i utkanten av Valencia finns det ett stort undantag: Casa Roberto som är en klassiker. Dina förväntningar kommer att bli rejält överträffade av deras underbara klassiska paella, och man kan till och med stöta på diverse kändisar som passerar Valencia.

Horchata y fartón
Horchata med fartón (foto: _nur cc)

Hochata är den sötaste och mest kända dryck som man kan hitta i Valencia och man kan beställa den både som is eller i flytande form. Det är drottningen av alla Spaniens sommar favoriter. Horchata (tiger-nöt-mjölk) är en dryck som härstammar från Valencia. Den har behandlats med vatten, socker och tiger-nötter. Historiskt sett är tiger-nötter sammankopplade med antika Egypten där många rester av tiger-nötter har upptäckts inuti faraons gravplats tempel som en del av hans grav möbler. Även araber har använt tiger-nötter för att komplettera mandlar i deras desserter.

En god horchata måste alltid serveras med fartóns, vilket är en annan typisk valenciansk produkt. Det är en lång kaka med ett tunt lager av kristalliserat socker som du ska doppa i din horchata.

Horchata är en perfekt sommardryck, fastän den borde njutas av året runt. Då drycken innehåller en hel del vitaminer och mineraler, vilket inkluderar fosfor, kalium, vitamin C och vitamin E är den även ganska nyttig. Dessutom hjälper den med matsmältningen och innehåller ingen laktos, gluten eller koffein vilket gör att det även är nyttigt för barn, gravida eller äldre människor.

Om man besöker Valencia borde man definitivt besöka Casa de l’Orxata (Horchateria & Biogelateria) i Mercado de Colón.  Det är lokaliserat i centrum av staden och är ett viktigt kulturarv som man finner inuti i en av stadens mest väkända modernistiska byggnader.

Oavsett vilken årstid du besöker Valencia måste du testa deras fantastiska lokala mat!

Valencia är endast en fyra timmar tågresa från Barcelona. Om du skall besöka den katalanska huvudstaden rekommenderar vi att även ta en helg tripp till Valencia. Kolla in vårt utbud av LÄGENHETER NÄRA SATS TÅG STATION om du skulle vilja göra sträckan till Valencia ännu kortare.

Image foto: Gabriel GM cc

Boende Barcelona

view more apartments swedish

Lämna ett Svar

Your email address will not be published.

Skriven av: xavi

xavi

Hello there! I love to travel, and Barcelona is a great city to live, thats why I decided to write about it and share my experiences!

utanfor-barcelona

Boende Barcelona


Scroll To Top