Home / Over Barcelona / Straatkunst in Barcelona
straatkunst in barcelona barcelona-home

Straatkunst in Barcelona

Straatkunst in Barcelona

street art - Barcelona-home

Het is geen geheim dat een van de grootste attracties van Barcelona de kunst/architectuur is. Niet alleen Picasso en Gaudí, maar er is ook een bloeiende moderne kunstgemeenschap. Barcelona wordt ook wel de hoofdstad van de Europese straatkunst genoemd. Gelukkig voor ons is er veel straatkunst op elke hoek van de straat, dus je hoeft geen museumkaart te betalen om veel moderne kunst in Barcelona te zien. Street art spotten is een geweldige gratis activiteit om te doen tijdens je bezoek aan Barcelona. Op zoek naar de beste wijken om graffiti te spotten? Of een plek om street art te kopen in Barcelona? Lees dan verder en wij vertellen je alles wat je moet weten over de moderne kunstscene in Barcelona!

Hotspots in de buurt

In elke wijk van Barcelona vind je wel straatkunst, maar dit zijn een paar van de hotspots van de stad met de beste kunst.

#1 Gothic

Dit is een van de oudste buurten van de stad en veel plaatselijke bewoners denken dat hier de straatkunst echt is begonnen. Gothic is misschien wel de meest interessante buurt om je over te verwonderen, omdat het de oudste buurt is. Je ziet alle oude gebouwen afgezet tegen de moderne kunst, die je niet in veel andere wijken van de stad zult zien.

#2 Poblenou

Terwijl Poblenou gentrificatie ondergaat, worden veel van de oude fabrieken die nog niet zijn neergehaald, gebruikt als canvas door veel van Barcelona’s straatartiesten. Het is een van de meest opkomende buurten in Barcelona en zeker een bezoek waard.

#3 Raval

De wijk Raval heeft een zeer populaire skateboard scene, vooral rond het MACBA. Skateboarden en street art zijn twee activiteiten die vaak samengaan. Dit is zeker het geval in de wijk Raval. Je vindt skateboarders in alle straten en street art op elke hoek.

#4 Poble Sec

De wijk Poble Sec is de thuisbasis van een van de meest populaire street art spots in Barcelona, het Three Chimney Skatepark (Jardins de les 3 Xemeneies) in Poble Sec.

Toptip: Als u zoveel mogelijk street art wilt zien, maak dan een wandeling door de stad op een zondag wanneer alle winkels gesloten zijn. Veel van de winkels tonen straatkunst op de metalen bekleding van de winkelpui, die omlaag is als ze gesloten zijn.

Murs Lliures Project

In samenwerking met de gemeenteraad van Barcelona en Rebobinart. Dit project werd in 2013 in het leven geroepen om straatkunstenaars een veilige ruimte te bieden om hun werk te tonen zonder bang te hoeven zijn voor een boete. Murs Lliures betekent in het Catalaans “vrije muren”, om te verwijzen naar de muren die vrij zijn voor kunstenaars om op te schilderen. Het project houdt in dat kunstenaars online muren reserveren waarop zij hun werk willen tentoonstellen. Een zeer georganiseerd en eenvoudig proces, dat van straatkunst een meer verfijnde kunstvorm maakt. De wijk Sants-Montjuïc was de eerste om muren aan dit project te schenken, daarna volgden vele andere wijken.

street art - Barcelona-home

Beroemde kunstenaars

Bronik

Bronik is een vrouwelijke Peruaanse straatartiest die momenteel in Barcelona woont. Ze verwerkt vaak de Peruaanse cultuur en stijl in haar werk en gebruikt daarbij veel felle kleuren. Je zou sommige van haar stukken op straat kunnen herkennen, veel van hen zijn afbeeldingen van blauwe vrouwen. De blauwe vrouwen zijn een eerbetoon aan vrouwelijkheid en Bronik’s Peruaanse roots.

Zosen

Zosen Bandido is een Argentijnse straatartiest die gespecialiseerd is in geometrische vormen en neonkleuren. Hij begon met graffiti toen hij 11 jaar oud was in Buenos Aires. Zijn jeugdige graffiti capriolen hebben nu geleid tot een hele carrière in de straatkunst.

Btoy

Btoy is een Spaanse straatkunstenares, die vooral bekend is om haar werken van iconische vrouwen uit de jaren 1920. Om haar meesterwerken te creëren, gebruikt ze fotografie om haar onderwerpen vast te leggen en vervolgens maakt ze gebruik van de street art-media.

Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida por BTOY • Andrea Michaelsson • (@btoyglitch)

Kunst of Vandalisme…?

Er is een voortdurende discussie over straatkunst sinds het een populaire expressievorm begon te worden. De vraag is: is straatkunst echt kunst, of is het vandalisme? In de jaren zeventig, aan het einde van het Franco-tijdperk, begon de straatkunst in Barcelona op te komen. Veel Spanjaarden merkten dat de straatkunst pas echt van de grond kwam na de Olympische Spelen van 1992. In 2006 voerde Spanje echter boetes in die konden oplopen tot 3.000 euro voor het schilderen op openbare plaatsen. Dit leidde ertoe dat veel kunstenaars Barcelona verlieten, omdat ze hun kunstwerken aan het publiek wilden blijven tonen. Een groot deel van Barcelona is het ermee eens dat straatkunst tot op zekere hoogte gereguleerd moet worden. Het zou echter zonde zijn als de stad zo’n groot deel van wat nu de identiteit van Barcelona is, zou verliezen. Dus, is het kunst of vandalisme…? Maak een wandeling door de stad en beslis zelf!

street art - Barcelona-home

Straatkunst Galerijen in Barcelona

Heeft de straatkunst in Barcelona je geïnspireerd tijdens je bezoek? De galeries zijn een interessante manier om street art op een andere manier te bekijken. We zijn gewend om er overal omheen te lopen in Barcelona. Misschien krijgen we door het bekijken in een galerie meer waardering voor het technische karakter van deze kunststijl. Waarom gaat u niet eens een galerie binnen om een kijkje te nemen en te zien of er iets bij is dat u mee naar huis wilt nemen? Hieronder hebben we een aantal van de beroemdste straatkunstgaleries op een rijtje gezet, maar je zult er ook een heleboel zien in en rond de stad.

street art - Barcelona-home

Montana Galerij

De Montana galerie opende haar deuren in 2007 en staat sindsdien hoog aangeschreven. Hun missie was om jonge lokale kunstenaars te tonen en hen te helpen meer erkenning voor hun werk te krijgen. De Montana galerij heeft ook een café met veganistische en vegetarische opties.

Openingstijden: Maandag – Zaterdag 10:00 – 21:00
Adres: Carrer del Comerç, 6, 08003, Barcelona

Base Elements Galerij

Opgericht in 2003 door een Amerikaanse man en vrouw. Deze galerie in de gotische wijk heeft veel bekende namen uit de straatkunstscene tentoongesteld. Enkele voorbeelden zijn Btoy, Zosen en El Xupete. Deze galerie is uniek, omdat het niet alleen een galerie is, maar ook een veilige ruimte voor lokale kunstenaars om als atelier te gebruiken.

Openingstijden: Maandag – Woensdag 11:00 – 14:00 & 15:30 – 21:00 | Donderdag – Vrijdag 11:00 – 14:00 & 15:30 – 22:00 | Zaterdag 11:00 – 14:00 & 16:00 – 22:00 | Zondag 11:00 – 14:00 & 16:00 – 21:00
Adres: Carrer del Palau, 6, 08002

Artevistas Galerij

De locatie van deze galerie is heel bijzonder. Het gebouw waarin de galerie is gehuisvest, is het gebouw waarin Joan Miró werd geboren. Er worden werken getoond van zowel gevestigde als opkomende kunstenaars. Daarnaast is deze galerie niet uitsluitend een street art galerie.

Openingstijden: Donderdag – Vrijdag 12:00 – 14:00 & 15:00 – 20:00 | Zaterdag 12:00 – 20:00
Adres: Passatge del Crèdit, 4, 08002

Bent u van plan een reis naar Barcelona te maken en bent u op zoek naar een verblijfplaats? Kijk dan eens naar de beschikbare appartementen op onze website! Aarzel niet om contact met ons op te nemen als u vragen heeft.

Geef een Reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Geschreven door: Barcelona-Home

Barcelona-Home

Hello there! We hope you are enjoying our website full of interesting blogs to read. We absolutely love Barcelona and we hope that when you come to visit you will too!

over-barcelona

Accommodatie Barcelona


Scroll naar boven