Home / Kulturen / Kulturen i Barcelona / La Tomatina- Är du galen nog för Spaniens stökigaste party?
La Tomatina - 1

La Tomatina- Är du galen nog för Spaniens stökigaste party?

Börjar du tröttna på Barcelonas strand fester? Då borde du absolut uppleva en av de mest galna festivalerna som finns!

 Festivalen äger rum på den sista onsdagen i augusti varje år, och är en del av en veckas festligheter som firas i Bunol, en liten by som ligger 38 km väster om staden Valencia. Ta tåget från Barcelona som tar ungefär 3 timmar som tar dig till Valencia (Estación del Norte), ta sedan den lokala bussen eller tåget till Buñol.

Find your accommodation now!

Tomatina handlar i själva verket om att man ska kasta tomater på varandra, vilket är väldigt roligt och man lever ju trots allt bara en gång!

Traditionen startade redan år 1945 i augusti när några unga pojkar befann sig på torget i Bunol för att gå med i en ”Giants and Big-Head figures” parad. När paraden anlände bestämde sig pojkarna för att ansluta sig till paraden vilket resulterade i att en av deltagarna i paraden ramlade av. Denna person fick då ett raseriutbrott och börjande slå på allt och alla runt omkring. Bland annat så föll ett fruktstånd offer för hans ilska, vilket i sin tur resulterade i en upprörd publik. Folk började slå och kasta tomater på varandra tills de lokala myndigheterna lyckades få ett slut på detta grönsaksbråk.

Pojkarna dök därefter upp igen året därpå med egna grönsaker och startade därmed en tradition som de aldrig då kunde gissa skulle bli så populär. Polisen försökte i flera år stå emot denna nya tradition och den var till och med förbjuden i början på 50-talet då de i samband med festligheterna grep flertalet unga personer. Men stadens invånare stod upp för dessa individer och menade på att de skulle tillåta dem att roligt under detta unika och harmlösa sätt. Traditionen ökade därmed även i popularitet hos både lokalbefolkningen men även hos turister som besökte den lilla byn, och på så sätt så föddes La Tomatina. År 1975 var festivalen organiserad av den lokala beskyddaren San Luis Bertrán vilket i sin tur ledde till att stadshuset tog över festivalen sedan 1980. Sedan dess har det odlats tomater speciellt för detta event i regionen Extremandura. Nuförtiden har detta event blivit en av de största och mest populära festivalerna som Spanien har, då människor kommer från hela världen för att uppleva detta episka och färgfulla slagfält.

La Tomatina - 2

Photo credit: dahon cc

Hur fungerar det:

Festligheterna startar klockan 10 på morgonen genom ”palo jabón”, vilket betyder att folk skall klättrar upp till toppen av en insmord påle för att ta ner en köttbit. Medan detta pågår börjar publiken sjunga och dansa samtidigt som det sprutas vatten från vattenslangar.

La Tomatina - Palo jabon

Foto: grahammclellan cc

Först när köttbiten är nedslagen från pålen ges startsignalen för tomatkastningen och de olika lastbilarna med tomater gör sin entré. Tomaterna behöver mosas innan de kan kastas för att undvika skador. Det är också enbart tomater som är tillåtet att kastas, men du kan använda och kasta hur många du vill. Efter exakt en timme avslutas denna aktivitet genom att man avfirar ett andra skott. Vid denna punkt är hela stadstorget helt röd täckt och det rinner tomat juice längst gatorna.

Vad du bör veta mer:

Du bör anlända en dag tidigare än på själva La Tomatina då internationella besökare kommer bit och festar hela natten dagen innan eventet.

I 2013 gick stadens tjänstemän ut med att eventet skulle vara gratis men att det dock skulle finnas begränsade platser för att delta, då de var oroliga över säkerheten. Så därför behöver du förbeställa dina biljetter om du inte vill missa detta unika sätt att festa på!

Foto: grahammclellan cc

Boende Barcelona

view more apartments swedish

Lämna ett Svar

Your email address will not be published.

Skriven av: xavi

xavi

Hello there! I love to travel, and Barcelona is a great city to live, thats why I decided to write about it and share my experiences!

culture-barcelona-sv musik-och-evenemang om-barcelona

Boende Barcelona


Scroll To Top