Home / Kultur / Kultur Barcelona / La Tomatina – er du skør nok til Spaniens mest ulækre fest?
La Tomatina - 1

La Tomatina – er du skør nok til Spaniens mest ulækre fest?

Er du ved at være træt af STRANDFESTERNE i Barcelona? Så skal du helt sikkert opleve en af verdens mest vanvittige festivaler.

Festivalen finder sted hvert år den sidste onsdag i august, hvor den er en del af en festivaluge i den lille landsby Buñol, som ligger 38 km vest for VALENCIA. Fra Barcelona kan du tage toget til Valencia (3 timer) og derfra lokaltog eller bus til Buñol.

Find overnatning nu!

Hvad går det hele ud på?

Kort sagt handler Tomatina om at kaste tomater på hinanden. Det er sjovt, og vi lever jo kun én gang!

Traditionen startede tilbage i august 1945, hvor et par unge drenge på Buñols bytorv sad og ventede på en parade. Da paraden kom, besluttede drengene sig for at være med, og de fik derfor en af deltagerne til at falde af. Mandens reaktion var et raserianfald, hvor han begyndte at slå på alt og alle omkring ham. Han væltede blandt andet en grøntsagsbod, hvilket resulterede i rasende tilskuere. Folk begyndte at kaste tomater på hinanden, indtil det lokale politi stoppede kampen.

Året efter dukkede drengene op igen, men denne gang med deres egne grøntsager. Dermed startede de en tradition, som er endt med at blive meget mere populær, end de kunne forestille sig. I starten forsøgte politiet at stoppe det, og traditionen blev endda også gjort forbudt i starten af 1950’erne. Her blev flere unge mennesker tilbageholdt af politiet, men byens indbyggere forsvarede de unge og argumenterede for, at man skulle have lov til at have det sjovt på denne unikke og harmløse måde. Traditionen blev mere og mere populær blandt indbyggerne samt fremmede som besøgte byen, og dermed var Tomatina født. I 1975 blev festivalen organiseret af den lokale protektor San Luis Bertrán, hvilket førte til, at de lokale myndigheder tog over i 1980. Siden da har man groet tomater med det specifikke formål at blive brugt til festivalen, som finder sted i regionen Extremadura. I dag er begivenheden en af Spaniens mest berømte festivaler, og folk kommer fra hele verden for at opleve denne episke og farverige kamp.

What is it all about

Foto af dahon cc

Sådan foregår det

Festivalen starter kl. 10.00 med det såkaldte ”palo jabón”, hvor folk kravler op til toppen af en fedtet pæl med et stykke kød på toppen. Imens dette sker, samles folk i vildskab med sang og dans, mens alle bliver sprøjtet til med vand fra vandslanger.

How it works

Foto af grahammclellan cc

Når kødstykket er slået af pinden, går startsignalet for kampen, og vognene med tomater køres frem. For at undgå skader skal tomaterne mases flade, inden de kastes. Desuden er intet kasteskyts ud over tomaterne tilladt, men dem kan du til gengæld også kaste så mange af, som du har lyst til. Efter præcis en time lyder et skud, som markerer, at kampen er slut. Hele bytorvet er malet rødt, og små floder af tomatjuice løber frit.

Hvad du ellers skal vide

Du bør ankomme aftenen før Tomatina starter, da internationale besøgende fester aftenen før begivenheden, når de er ankommet til byen.

I 2013 blev der indført deltagergebyr samt begrænsning på antallet af deltagere af sikkerhedsmæssige årsager. Derfor skal du forudbestille dine billetter, hvis du vil være sikker på at kunne feste i ægte cafeteria-stil!

Foto af grahammclellan cc

OVERNATNING I BARCELONA

view more apartments danski danish

Efterlad et svar

Your email address will not be published.

Skrevet af: xavi

xavi

Hello there! I love to travel, and Barcelona is a great city to live, thats why I decided to write about it and share my experiences!

culture-barcelona-da music-events-da about-barcelona-da

Overnatning Barcelona


Scroll To Top