Home / Om Barcelona / Rosas – Costa Brava
la-solana-2

Rosas – Costa Brava

Rosas är en stad i comarca de l’Alt Emporia området, som är en del av Girona’s området av Katalonien. Staden är lokaliserad runt 170 km norr om BARCELONA, 72 km norr om Girona och endast 45km söder om den franska gränsen. Historien bakom staden går tillbaka så långt som till 400 år före Kristus till tiden då grekerna erövrade platsen och byggde en koloni. Stades erövrades av romarna under det andra puniska kriget mellan 218 och 202 år före Kristus. Därefter ockuperades Rosas av Frankrike under korstågen mot Aragoniens Crown 1285. Fransmännen använde hamnen som en flottbas för att invadera och belägra Empordá och Girona. På 1400-talet byggde kung Charles Quint en fästning för att försvara platsen mot angrepp av Saracen pirater. Byggandet av den nuvarande församlingskyrkan Santa Maria började 1792 och fortsatte ända tills första hälften av 1900-talet och har en nyklassisk stil. År 2011 lades kustlängan längst Rosas till på listan över de vackraste vikarna i världen och har nu även börjat välkomna medelstora kryssningsfartyg. Under sommaren 2012 var Rosas bland annat värd för ”Tour de France” i segling.

Hitta ditt boende nu!

Staden är hem till närmare 20 000 invånare och består av ett område som är över 45,91 km2. Trots att staden är känd för dess turism relaterad till havet, och som även representerar den största delen av deras ekonomi, är den primära sektorn i denna region jordbruk. Då det finns gott om vingårdar samt gårdar med olivträd runt om. Fisket bidrar också till den lokala ekonomin, då de har en fiskehamn som är den största på norra kusten av Katalonien.

roses1

De mest populära stränderna i Rosas:

  • La Nova Beach: Lokaliserad i centrum av Rosas består av en 550 meters strand med en väldigt fin sandstrand med grunt och genomskinligt vatten vilket gör det till en perfekt plats dit man kan ta sina barn eller vänner för att njuta av diverse olika vattenaktiviteter. Stranden har även ett stort utbud av olika tjänster, som till exempel att första hjälpen område, toaletter, en ramp för personer med rörelseförhinder, solstols uthyrning, roddbåtar, volleyboll nät etc. På La Nova Beach finns allt för att du skall kunna ha en bekväm vistelse.
  • Canyelles Petites Beach: Lokaliserad 3 km från centrum av Rosas är denna strand är runt 350 meter lång och 25 meter bred och har en fin gyllene sand med transparant medelhavsvatten som garanterat kommer att få dig att slappna av. Det är en väldigt populär strand då dess perfekta läge skyddar stranden från Tramontana vinden. Canyelles Petites Beach erbjuder också olika typer av tjänster för att resultera i ett så trevligt besök som möjligt. Detta inkluderar bland annat uthyrning av roddbåtar, solstolar och en ramp för rörelseförhindrade personer.
  • Els Palangrers Beach: Denna vackra strand är lokaliserad 1km från stadskärnan av Rosas och har en sandstrand som består av 140 meter fin sand. Havsbottnen är vacker och neutral på samma gång och har en blandning av sandig och stenig botten

NOTERING: Förbjudet på samtliga av Rosas stränder är: hundar, att göra upp en eld samt camping. För ytterligare information om Rosas stränder, kolla in den officiella HEMSIDA för Rosas Stad.

Cadaqués, Costa Brava, Spain: in the evening

I Rosas hittar man även många olika turistattraktioner som man kan besöka. En av de mest populära är fyren, vilken är lokaliserad vid Poncella’s framkant och markerar ingången till hamnen. Den byggdes 1864 och har en neoklassisk stil. En annan populär turistattraktion är fiskehamnen där man har möjligheten att gå en guidad tur längst Rosas hamn,vilket även är COSTA BRAVA’´s äldsta hamn. Under denna tur får man uppleva den lokala fiskekulturen som staden har och få en inblick i de många olika fiskemetoderna som finns samt kunskap om de olika fiskarna som finns i norra medelhavet. I slutet av turen får man till och med gå med på en spännande fiskeaktion på marknaden!

Rosas är en perfekt stad för folk som gillar att gå hike då det finns många olika rutter tillgängliga. Den mest populära av dessa är gångvägen mellan Rosas fyr och Almadrava eller ”Road of Mas and transhumance” spåren. Under dessa promenader kommer du ha möjligheten av att upptäcka de naturliga rikedomarna som denna stad har att erbjuda har samt dess otroliga grönska som består av många vackra blommor.

Ett stort utbud av olika aktiviteter finns alltid tillgängligt i denna fantastiska stad. Förytterligare information, var god ta en titt på Rosas Stads HEMSIDA.

Hur man tar sig dit:

  • Bil: Från Barcelona, kör upp på B-10 från Via Laitana, Placa de Pau Vila, Carrer del Dr. Aiguader och ta avfart 22. Kör därefter längst med AP-7. Ta avfart 4 från AP-7. Ta saden N-II, C-260, GI-614 and GI-620 to Rosas. Det tar runt 2 timmar.
  • Buss: Från Barcelona’s ”Estacio del Nord” finns det bussar som går till Rosas, två stycken per dag och det tar 2timmar och 15 minuter. Priset för en biljett ligger runt 20 euro.
  • Tåg: Det går inga direkttåg till Rosas från Barcelona. Den närmsta stationen är Figueres vilket ligger ungefär 20km från Rosas. Från Figueres kan man ta en buss för att ta sig till Rosas. Priset för en biljett ligger runt 12-16 euro and det tar mellan 1 timme och 40 minuter till 2 timmar och 15 minuter.

view more apartments swedish

Lämna ett Svar

Your email address will not be published.

Skriven av: xavi

xavi

Hello there! I love to travel, and Barcelona is a great city to live, thats why I decided to write about it and share my experiences!

om-barcelona

Boende Barcelona


Scroll To Top