Home / Cultuur / Cultuur in Barcelona / La Tomatina – Gek genoeg voor dit Spaanse feest?
La Tomatina - 1

La Tomatina – Gek genoeg voor dit Spaanse feest?

Genoeg van de Strand feesten in Barcelona? Je kunt natuurlijk ook de ervaring opdoen van een van de meest intense festivals ter wereld beleven.

Het vindt plaats op de laatste woensdag van Augustus elk jaar, een deel van Buñol’s week of festivals, wat is een klein dorpje 38 km ten westen van de stad Valencia. Je kunt de trein nemen vanuit Barcelona, dan ben je in 3 uur in Valencia (Estacion del Norte), dan moet je de lokale trein of bus nemen richting Buñol.

Vind nu uw accommodatie!

Waar gaat het allemaal over?

Het gaat over het gooien van tomaten naar elkaar, omdat je maar een keer leeft! Nee hoor, er zit wel een culturele achtergrond achter. Het ontstond in Augustus 1945 waar tijdens een parade een Big-Head viel. Zodoende besloten ze om dingen te gooien naar de parade, de mensen pelde tomaten en gooiden ze. De lokale bevolking deed dat en het eindigde in een voedsel gevecht.

Het jaar daar op deden ze het weer met hun eigen fruit, de politie zag het en het werd verbannen maar de wederopstanding was te sterk. De traditie ging gewoon door en werd bekend in buitenlandse landen. La Tomatina was geboren. In 1975 was het festival georganiseerd in San Luis Bertrán. Vandaag de dag is het evenement een beroemd Spaans festival waar mensen van over de hele wereld komen voor deze strijd!

La Tomatina - 2

Photo credit: dahon cc

Hoe werkt het?

Als eerste; je hebt tomaten nodig die al zijn geplet voordat je gaat gooien (om verwondingen te voorkomen). Alles behalve tomaten is NIET toegestaan.

La Tomatina - Palo jabon

Photo credit: grahammclellan cc

Het feest begint om 10:00 met de  “palo jabón”, wat betekend dat je naar de top moet klimmen voor een stuk vlees te pakken. Als dat gelukt is gaan de mensen zingen en dansen en krijg je een douche van water. Als iemand het stuk vlees laat vallen, betekend dit dat het gevecht kan beginnen! Na precies een uur vechten is de hele stad bedekt met tomaten, en ruikt het een week na afloop nog steeds naar tomaten.

Wat je nog meer moet weten:

Kom een dag eerder, als internationale bezoeker kan je de hele nacht feest vieren in de stad van La Tomatina.

Photo credit: grahammclellan cc

Accommodatie in Barcelona

Bekijk alle

Geef een Reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Geschreven door: xavi

xavi

Hello there! I love to travel, and Barcelona is a great city to live, thats why I decided to write about it and share my experiences!

culture-barcelona-nl muziek-en-evenementen over-barcelona

Accommodatie Barcelona


Scroll naar boven