Barcelona’s Palau de la Musica Catalana, ook wel bekend als het Paleis van Catalaanse Muziek, is een concertzaal ontworpen door de architect Lluís Domènech i Montaner in modernistische stijl. Het Palau is gebouwd tussen 1905 en 1908 voor het Orfeó Català, een zangvereniging opgericht in 1891. Deze zangvereniging was een leidende kracht in de Catalaanse culturele en politieke onafhankelijkheidsbeweging, later bekend als Renaixença, of Catalaanse Wedergeboorte.
Vind nu uw accommodatie!
Het Palau zorgde ervoor dat de architect in 1909 een onderscheiding kreeg van de gemeenteraad Barcelona voor het best gebouwde gebouw in het jaar daarvoor. Tussen 1982 en 1989 onderging het gebouw uitgebreide restauratie, remodeling, en uitbreiding onder directie van de architecten Oscar Tusquets en Carles Díaz. In 1997 werd het Palau de la Musica Catalana uitgeroepen als een UNESO World Heritage Site (Werelderfgoed plek). Tegenwoordig bezoeken meer dan een half miljoen mensen per jaar muzikale optredens in het Palau. Deze optredens variëren van symfonische en kamermuziek tot jazz en Cançó (Catalaanse muziek).
De concertzaal van Barcelona’s Palau, die aan ongeveer 2200 mensen plaats kan bieden, is de enige zaal in Europa die overdag volledig door natuurlijk licht wordt verlicht. De muren aan beide zijden bestaan voornamelijk uit gebrandschilderde glazen ruiten in prachtige gewelven, en als je naar boven kijkt zie je een enorm dakraam van gebrandschilderd glas ontworpen door Antoni Rigalt. Het middelpunt van het dakraam is een omgekeerde koepel in schaduwen van goud omringd door blauw. Dit moet de zon en de lucht voorstellen.
Het dominante thema in het prachtige sculpturaal decor van de concertzaal is koormuziek, iets dat zou zijn te verwachten in een auditorium in opdracht van een zangvereniging. Een koor van jonge vrouwen omringd de ”zon” in het gebrandschilderde dakraam, en aan de linkerkant van het podium, onder een stenen boom, bevindt zich een buste van Anselm Clavé, een beroemde koor regisseur die instrumenteel in de herleving van Catalaanse volksmuziek was.
Deze concertzaal is een van de meest kenmerkende ter wereld; voor meer dan honderd jaar is het een bevoorrechte plaats van het muzikale leven van Barcelona, nationaal en internationaal. Het houdt een groot deel van ’s werelds grootste muziek en is een muzikaal en architectonisch herkenningspunt in de stad, evenals een ontmoetingsplek voor de culturele elite van de eerste orde. Het is een van Barcelona’s beroemdste herkenningspunten waar je van concerten van bijvoorbeeld Sarah McLachlan tot aan de St. Petersburg Philharmonie kunt genieten. Barcelona heeft vele andere locaties voor klassieke en hedendaagse shows, evenals voortreffelijke dansoptredens.
Naast de mogelijkheid om concerten bij te wonen biedt het Palau ook bezoeken met een geoefende gids aan. Met deze tour kom je langs alle faciliteiten, bezoek je het beroemde orgel, en hoor je interessante informatie over het orgel als een herkenningspunt en cultureel programma. Er is ook een skip-the-line looptocht voor Palau de la Musica evenals andere culture attracties, voor als je niet langer kunt wachten! Prijzen variëren afhankelijk van het concert, en als je hier klikt kun je het concertrooster bekijken en tickets aanschaffen.
Praktische informatie
Adres: C/ Palau de la Música, 4-6, 08003 Barcelona, Spanje.
Transport: Metro – L1 Urquinaona, L4 Jaume I. Bus – 17, 19, 40 and 45.
Ticket Service kantoor
Maandag tot vrijdag van 10:00 tot 14:00 uur
Telefoon: 93 295 72 42 / Fax: 93 295 72 10
E-mail: abonaments@palaumusica.cat
Avonden en vakantie telefoonnummer: 902 442 882
email: taquilles@palaumusica.cat