Home / Cultuur / La Modelo gevangenis open voor publiek

La Modelo gevangenis open voor publiek

La Modelo gevangenis is nu toegankelijk voor publiek!

La Modelo is de naam die gegeven is aan de mannengevangenis van Barcelona, meer formeel bekend als El Centre Penitenciary d’Homes Barcelona. De deuren werden op 21 januari voor het publiek geopend met als doel het publiek meer te laten weten over het leven achter de tralies en het opsluitingssysteem.

Hier raden wij een bezoek aan La Modelo ten zeerste aan. Er is veel te zien en te leren tijdens het bezoek; en het is een geweldig alternatief voor sommige andere veel meer toeristische activiteiten. Zelfs als er veel mensen zijn die de gevangenis bezoeken op dezelfde dag dat je gaat, kun je de gevangenis nog steeds in alle rust bekijken dankzij het groepsnummersysteem.

De geschiedenis

La Modelo prison opens to the public Barcelona-Home

De bouw van de gevangenis begon tussen 1881 en 1904 met een architectonisch project van Salvador Viñals en José Doménech y Estapá. Het complex had een radiaal plan, een centraal lichaam met een koepel waarin de zes beuken samenkomen.

Het werd ingehuldigd op 9 juni 1904; en het is de decaan van de Catalaanse gevangenissen, een symbool en getuigenis van de geschiedenis van de autonome gemeenschap. De oorspronkelijke naam was Cellulaire Gevangenis; maar informeel kreeg het de naam van Model omdat het als model moest dienen voor de nieuwe hervorming van het gevangeniswezen die in die jaren werd doorgevoerd. In de 113 jaar van haar bestaan heeft zij slechts twee keer leeggestaan, aan het begin en aan het einde van de Spaanse Burgeroorlog!

Het bezoek

Om de 15 à 20 minuten wordt een bepaald aantal bezoekers (tot ongeveer 30) doorgelaten om het gebouw te bezichtigen. De aantallen zijn laag, zodat bezoekers de gevangenis kunnen bezichtigen zonder dat het binnen erg druk is. Het grootste deel van de gevangenis kan worden bezichtigd; inclusief de galerijen, de cellen, het panoptische uitkijkpunt, de bezoekersruimte en zelfs de kleine kamers waar de bibliotheek en de kappers zijn. Het betreden van de kantine is een no-go; maar de deur van de ruimte staat nog open, dus die kan nog bekeken worden.

La Modelo prison opens to the public Barcelona-Home

U kunt ook de buitenplaats bezoeken waar de gevangenen zouden hebben kunnen sporten en rondlopen. Vanaf deze buitenplaats wordt nog duidelijker hoe dicht de gevangenis bij gewone huizen en flatgebouwen staat. De mensen die er wonen moeten wel een heel atypisch uitzicht hebben vanuit hun ramen!

La Modelo prison opens to the public Barcelona-Home

De gevangenis

Naast de mogelijkheid om zich een voorstelling te maken van de gevangenis vol gedetineerden tijdens de tijd dat hij in gebruik was, kan de rondleiding ook interessant zijn vanuit architecturaal oogpunt. De architectuur van het gebouw is vrij uniek en anders dan alle andere gevangenissen. Het ronde ontwerp van het centrale deel van het gebouw is op een slimme manier zo gemaakt dat de hele gevangenis door één bewaker kon worden overzien.

La Modelo prison opens to the public Barcelona-Home

Tijdens de jaren dat het in gebruik was, bood La Modelo onderdak aan vele beruchte misdadigers. Het centrum kan zelfs in totaal 800 gevangenen herbergen; ten tijde van de Spaanse burgeroorlog van 1936-1939 zaten er meer dan 13.000 mensen opgesloten.

La Modelo prison opens to the public Barcelona-Home

Alle celmuren zijn nog in hun oorspronkelijke staat; van toen de gevangenis voor het eerst moest sluiten, zodat je tekeningen en geschriften op de muren kunt zien die door de gevangenen zijn achtergelaten.

La Modelo prison opens to the public Barcelona-Home

Praktische informatie

Bovendien is La Modelo zeker een bezoek waard. Het is perfect voor iedereen die nieuwsgierig is naar de realiteit van het leven in een gevangenis, of voor iedereen die gewoon de binnenkant van een echte gevangenis wil zien die meer dan 100 jaar in gebruik is geweest. Maar het bezoek is helemaal gratis en je hoeft niet te reserveren; je kunt dus gaan wanneer je maar wilt!

Prijs: Gratis

Adres: Carrer d’Entença, 155, 08029 Barcelona

Openingsuren: Maandag tot Zondag van 10:00u. to 19:00u.

Bent u op zoek naar ACCOMMODATIE IN BARCELONA? Zoek niet verder, van grote gezinsvriendelijke appartementen tot gezellige zolderstudio’s, wij hebben alles wat u nodig zou kunnen hebben! Aarzel niet om contact met ons op te nemen of bezoek onze website.

Geef een Reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Geschreven door: Barcelona-Home

Barcelona-Home

Hello there! We hope you are enjoying our website full of interesting blogs to read. We absolutely love Barcelona and we hope that when you come to visit you will too!

cultuur culture-barcelona-nl museum-nl must-sees-over-barcelona over-barcelona tours-index

Accommodatie Barcelona


Scroll naar boven