Home / Sitges / Sitges – Din nästa dagstur?
Sitges beach side Spain

Sitges – Din nästa dagstur?

Sitges är beläget 30 km söder om  Barcelona och är en av de mest populära orterna i södra Europa. Staden är extra populär på sommaren, främst av yngre nordeuropéer.  Under många år var Sitges en ort som drog många Barcelonabor från den övre medelklassen, men dessa föråldrade dagar är förbi. Sitges har sedan länge varit känd som en stad med kulturellt värde tack vare sina lokala konstnärer, bland annat den mystiske bohemen Santiago Rusinol. Staden är fylld av klassiska, magnifika byggnader och strandpromenaden är klädd med palmer. Med 17 stränder kan du här finna bland de finaste i hela medelhavsområdet.

Sightseeing

Hitta ditt boende nu!

Sitges är mestadels en strand- destination, men erbjuder även en handfull andra attraktioner. Det finns bland annat tre museer som är tillägnade konst, en biograf, en gammal kyrkogård och en vackert renoverad kyrka. Sitges mikroklimat ger dig i genomsnitt  300 soldagar per år.  de håller även i stora film-, dans- och kulturfestivaler så som Fantástico och Carnival. Sitges är värt att besöka året runt.

Historia

1800- talets moderniströrelse började i stor utsträckning i Sitges, och staden förblev sedan en lekplats fylld av konstnärliga möten och demonstrationer långt efter att rörelsen avtog. Sitges fortsatte att vara en ort för konstnärer och attraherade bland andra Salvador Dalí och poeten Federico García Lorca. Det spanska inbördeskriget suddade bort den tid som kallades “The golden age of Sitges” och även om konstnärer och  författare fortsatte att besöka Sitges de senare årtiondena för att följa samma fotspår, så hade ingen av dem varken namn eller samma effekt som de innan kriget.

 

Festivaler i Sitges

Som i alla spanska städer, är festivaler en viktig del av Sitges kultur. Staden håller i ett varierat utbud av festivaler. Under året följer en tangofestival, en filmfestival och vintage bilfestival. Sitges mest legendariska festival är utan tvekan Mardi Gras i Februari. Gatorna fylls med karneval-processioner och människor bär vackra klädnader under en hel vecka. Det här är en av de bästa tiderna att besöka staden.

Sitges Carnival är en av galjonsfigurerna i den katalanska kalendern. I över ett århundrade har staden firat dagarna innan fastan. Människorna är uppklädda över hela Sitges och Barcelona, och fjädrade dräkter och paljetter kryddar dessa dagar. Festen börjar torsdagen innan fastan i form av ankomsten av kung Carnestoltes och avslutas sedan med begravningen av Sardin på onsdagen. I Sant Bonaventura når festivalen sitt klimax då många gay- fester hålls dessa dagar.

 

Aktiviteter

Det finns många aktiviteter om du besöker Sitges över dagen. För den cykelintresserade finns många cykeluthyrningar runt om i staden. Varför inte spela en runda golf på eftermiddagen? De tre närmsta golfklubbarna i Sitges är Vinyet minigolf, Terramar golfklubb och CTC golf club. Det finns även tennisklubbar som ger dig möjlighet att spela tennis i de lokala sportcentren i Sitges. Det finns även olika vattensporter att utöva, så som Jet- ski och segling. Slutligen ger de 17 stränderna i Sitges och 3 pooler dig alltid en möjlighet till att bara ta det lugnt och njuta av en sol och bad.

Stränder

Stränderna i Sitges är livliga och rena. De är täckta av sand med vackert medelhavsblått vatten och är väl omhändertagna med chiringuitos (små strandbarer) som erbjuder mat, dryck och uthyrning av trampbåtar. Längst stränderna finns vackra strandpromenader som följs av restauranger, barer och glassbarer. Över lag är stränderna både familj- och gayvänliga. Dock finns speciella stränder som är mer familj- gay eller nudistorienterade.

Nattliv

Ett av de bästa sätten att spendera en kväll i Sitges på är att att promenera längst waterfront esplanade, njuta av en god middag för att sedan, runt klockan 23, slå er ner vid en mysig uteservering för en sängfösare eller bara kika på folk. Det finns många gaybarer i Sitges, i själva verket finns en karta distribuerad som visar exakt var de ligger. Nio av dem finns samlade i Carrae Sant Bonaventura, en 5 minuters promenad från stranden. Tröttnar du på en så är det bara att ta några steg så är du inne på nästa.

Sitges har speciella områden dör det finns hela kluster med barer och nattklubbar. De flesta som åker till Sitges för en utekväll har hört talas om ‘Street of Sin’ (Carrer del Pecat’)- vars riktiga gatunamn är Carrer 1er de Maig. Namnet kommer från det faktum då gatan är kantad av barer och nattklubbar! Här finns mindre klubbar så som Titos och Pacha’s officiella bar Pachito. Det är också värt att besöka de mindre sidogatorna från Street of Sin. Dessa är också fyllda med små nattklubbar och barer. En annan populär party-gata är Carrer Santa Bonaventura.  Denna gata är hemmet för några av de mindre och mer strikta gayklubbarna, bland annat Man.

 

Tips! Om du inte vet var du ska börja din utekväll så är en traditionell startpunkt Parrots Bar på Plaza Industria, 2 – högst upp på Carrer 1er de Maig. Denna gaybar har även en karta och kan ge dig all information om Sitges nattliv.

 

 Bra att veta

  • Adress: Sitges Barcelona, Spanien.
  • Ta sig hit: Med bil – via C-31 eller C-32 | Med tåg (RENFE) – R2 från Passeig de Gràcia eller Sants station | Med buss – MonBus från Plaza Espanya och Ronda Universitat | Med flyg – El Prat de Llobregat (BCN) airport eller Reus/Tarragona (REU)
  • Webbsida 

 

även om du bor i Barcelona så är Sitges inte långt ifrån för en dagstur, det är bara en tågtur bort från Barcelona. Du kan uppleva alla fantastiska sevärdheter och aktiviteter som Sitges har att erbjuda. Det viktigaste är att även om du planerar en dag med familjen, partnern eller med vännerna, så finns det så mycket att göra. Så planera din dag och besök Sitges!

 


Visa större karta

 

 

 

Boende i Barcelona

Visa alla

Lämna ett Svar

Your email address will not be published.

Skriven av: xavi

xavi

Hello there! I love to travel, and Barcelona is a great city to live, thats why I decided to write about it and share my experiences!

boende Sitges


Scroll To Top