Home / Kulturen / Sardana – Spansk dans
Nefweff

Sardana – Spansk dans

efwefwgSardana – Spansk dans. De flesta människor associerar oftast orden “Spanien” och “dans” med en röd flamencoklänning och blommor i håret. Däremot finns det mycket mer än så: och en dans som speciellt står ut är den katalanska dansen Sardana. Den må inte vara lika känd som flamencon, men är inte mindre spännande för det!

Sardana är Kataloniens nationaldans. Sardana är en typ av cirkeldans som uppkom i Katalonien under 1900-talet. Det blev dock officiellt först år 2010 att Sardana förklarades som en katalansk nationell angelägenhet. Dansens ursprung är osäker, och det sägs att den var populär redan under 1500-talet. Dansen påminner om de danser du finner i många länder på Balkan. Den utförs gemensamt av en större grupp människor där alla samlas i en ring för att hålla varandras händer och tillsammans stampa med fötterna. Sardana består av två delar kallade triader under vilka dansarna byter tempo. Generellt sett är den katalanska dansen en ganska långsam och enkel dans som i stort sett vem som helst kan delta i, det enda man behöver är en positiv attityd och ett leende på läpparna!

Det finns två typer av Sardana; dels sardana curta (‘kort sardana’) och sardana llarga (‘lång sardana’), som är en mer modern och populär variant än den förstnämnda. Det finns även mer ovanliga varianter av dansen, men dessa dansas inte i lika stor utsträckning.

Det band som är ansvarigt för musiken till Sardana kallas oftast för Cobla och de ackompanjerar dansen på ett underhållande sätt. I bandet ingår elva musiker och instrumenten som används utgörs bland annat av ett antal träblåsinstrument.

Nästa gång du är i Barcelona och råkar gå förbi en skara dansande katalaner, tveka inte att ta någons hand för att haka på den ringlade nationaldansen! Du kommer inte att ångra dig!

Boende i Barcelona

Visa Alla

Lämna ett Svar

Your email address will not be published.

Skriven av: xavi

xavi

Hello there! I love to travel, and Barcelona is a great city to live, thats why I decided to write about it and share my experiences!

kultur-sv upplev-den-spanska-kulturen

Boende Barcelona


Scroll To Top