Home / Over Barcelona / Het Catalaanse festival van het vuur: Correfoc
Het catalaanse festival van het vuur barcelona-home

Het Catalaanse festival van het vuur: Correfoc

Het Catalaanse festival van het vuur: Correfoc heeft een goede kans om het hoogtepunt van uw reis te worden. Als u het eenmaal hebt meegemaakt, zult u het nooit meer vergeten. Lees verder en ontdek waarom.

Een kleine uitleg van Correfoc

Als je Correfoc letterlijk vertaalt betekent het “vuurloop”. Er wordt gezegd dat het vuurfestival het meest opvallende Catalaanse feest van het jaar is. De traditie (in haar huidige vorm) ontstond in 1078 tijdens een van de jaarlijkse festivals van Cataluña, La Merce. Er is echter een nog oudere danstraditie. Naar verluidt is Correfoc ontstaan uit Ball de diables (“de dans van de duivels”). Dit middeleeuwse gebruik is een uitbeelding van de strijd tussen het goede en het kwade. Deze voorstelling werd gewoonlijk opgevoerd tussen de entrees van de adel in de Middeleeuwen.

Correfoc

Wat kunt u op het festival verwachten

Correfoc is een openluchtvoorstelling, waarbij mensen zich verkleden als duivels en andere monsterlijke wezens. Ze steken vuurwerk af en dansen op het geluid van ritmische trommels. De artiesten maken allerlei patronen in de lucht met de brandende stokken die ze bij zich dragen. De artiesten worden meestal omringd door toeschouwers, die gelukkig kleding dragen die hen kan beschermen tegen kleine brandwonden. De toeschouwers reageren op verschillende manieren. Sommigen willen zo dichtbij mogelijk komen en anderen willen van veraf genieten. De beste manier om Correfoc te beleven is echter om samen met de demonen door het vuur te rennen.

Verschillen

Correfocs-feesten worden in verschillende steden gevierd en ze zijn nooit hetzelfde, vanwege gewoonten en tradities. In Sitges is het gebruikelijk dat een menigte langs de kant van de straat staat, terwijl de deelnemers door een tunnel van vuurwerk rennen. In andere steden brengen groepen verschillende sculpturen mee die vuur spuwen. De sculpturen die ze meebrengen kunnen allerlei vormen hebben. Zo hebben we in het verleden een grote recreatie gezien van Gaudi’s draak uit Park Güell, met vuurwerk in zijn bek en over zijn hele rug en staart. Een andere versie vindt plaats in L’Arboc met de beroemde Carretillada. s` Avonds wordt het stadsplein versierd om op de hel te lijken. Voor het diner verbranden “duivels” hun carretilles (karren) en springen in het rond. Het maakt niet uit naar welke stad je gaat om de correfocs te bekijken en te vieren, het spektakel zal altijd ongelooflijk zijn.

gaudi statue park guell

Details van Correfoc

Omdat Correfocs sterk verbonden zijn met de Catalaanse identiteit, is er eigenlijk een grote kans om op elk feest in Catalonië een Correfoc tegen te komen. Enkele andere evenementen die altijd gepaard gaan met een vuurshow zijn La Mercè in Barcelona (vindt meestal plaats in september), Festa Major de Gràcia in Barcelona (in augustus), Festival van Santa Tecla in Tarragona (geen exacte datum) en het Festival van Saint Narcissus in Girona (eind oktober).

fire festival

De vuurdemonen

Tijdens Correfocs kun je vuurdemonen van alle leeftijden zien. Er zijn zelfs kleine kinderen die rondrennen als monsterlijke wezens. Dat komt omdat de traditie van deelname aan dit festival meestal van generatie op generatie wordt doorgegeven. De uitvoerders vormen vaak een “professionele” groep van vrienden en families. Het is niet zo verwonderlijk dat families betrokken zijn bij Correfoc en het is niet zo gevaarlijk als het misschien lijkt, aangezien ze weten hoe ze zich adequaat moeten beschermen.

fire demons

Leuk weetje

De traditie werd eigenlijk verboden onder de dictatuur van Generaal Franco. Hij verbood niet alleen de Correfocs, maar ook andere regionale tradities die niet strikt “Spaans” waren. Maar gelukkig voor ons, is ze nu terug. En dat niet alleen, de Catalanen zijn ook vrij om hun eigen taal te spreken en hun kleurrijke culturele erfgoed te vieren.

Handige tips

Wij raden u aan katoenen kleding met lange mouwen te dragen als u een van de Correfocs bezoekt. Het is ook een goed idee om iets te dragen om uw ogen af te schermen en uw nek te bedekken en natuurlijk geschikt schoeisel. Als u van plan bent dicht bij het vuurwerk te gaan staan, denk dan aan uw oren en neem oordopjes mee. De organisatie helpt ook door emmers op straat te zetten voor het geval mensen per ongeluk vlam vatten. Wees gewoon voorzichtig als je in de buurt van het vuur bent, want vuur blijft vuur. Zorg voor een goede nachtrust voor de dag van het festival, want het kan uren doorgaan. Tot slot, zorg ervoor dat je jezelf vermaakt!

Op zoek naar een plek om te verblijven tijdens uw reis naar Barcelona of de omliggende gebieden? Bekijk dan deze fantastische appartementen voor het perfecte verblijf!

Geef een Reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Geschreven door: Barcelona-Home

Barcelona-Home

Hello there! We hope you are enjoying our website full of interesting blogs to read. We absolutely love Barcelona and we hope that when you come to visit you will too!

over-barcelona

Accommodatie Barcelona


Scroll naar boven