Home / Vilanova i la Geltrú
Vilanova i la Geltrú

Vilanova i la Geltrú

Tien kilometer ten westen van Sitges en veertig kilometer ten zuiden van Barcelona bevindt zich het stadje Vilanova i la Geltrú. Met een oppervlakte van 33.50m2 en 66.000 inwoners is het grootste gedeelte van de inwoners immigrant uit een ontwikkelingsland. Tijdens het dictatorschap van Francisco Franco (1939-1975) is de naam van de stad veranderd in een Castellaanse versie, Villanueva y Geltrú. Tijdens Franco’s bewindvoering verhuisden grote aantallen inwoners uit de zuidelijke Spaanse regio’s zoals Andalucia naar de stad om aan de slechte leefomstandigheden te ontsnappen. Verwezen door de geschiedkundigen als vluchtelingen van facisme, hebben ze ook vooroodelen ervaren van de lokale gemeenschap door andere Villanovanen. Vandaag de dag is het grootste gedeelte van de economie gebaseerd op het vissen.

 

Vind uw accommodatie nu!

Vilanova i la Geltrú heeft een van de rijkste festivals in Catalonië. Carnaval, Festa Major, Diade de Sant Jordi en Festival del Xató zijn een aantal belangrijke evenementen die in de stad gehouden worden. De religieuze viering van Carnaval neemt plaats aan het eind van Februari of het begin van Maart. Een week lang dragen mensen een kostuum zijn er parades, veel muziek en plezier. Kinderen krijgen vrij van school om de Dikke Donderdag te vieren, wat ze vieren door oorlogen met schuimpjes te houden door de gehele stad.

Vilanovanen hebben het Festa Major voor meer dan 200 jaar gevierd. De viering vindt plaats in het begin van Augustus en is toegewijd aan de Mare de Déu de les Neus, ofwel de Maagd van de Sneeuw. De optocht bestaat uit dansende mensen in verschillende kostuums en categorieën zoals Cap-grossos, Pastorets en Dracs. Sant Jordi, zoals in Barcelona, wordt gevierd met de traditie dat de mannen rozen geven aan de vrouw, en de vrouw een boek aan de man. Verder zijn er allerlei culturele optredens door de hele stad. Tijdens festival del Xató wordt het ‘hoofdgerecht’ van de stad gevierd, de Xató. De Xató is een unieke salade gemaakt van Mediterraanse ingrediënten die gekweekt worden in Vilanova i la Geltrú, zoals vis, olijven, amandelen en knoflook.

Vilanova telt in totaal acht musea. Het oudste museum, Victor Balaguer heeft een ongelooflijke collectie aan neoklassieke kunstwerken, barok schilderijen en een paar van de Egyptische mummies in de tentoonstelling in Catalonië. Can Papiol was het huis van een van de rijkste families in de regio en heeft zijn originele weergave uit de 18e eeuw behouden. Het Catalaanse Spoorweg Museum heeft de grootste collectie locomotieven in Europa en biedt speciale activiteiten voor bezoekers. Masia D’en Cabanyes was het huis van de dichter Manuel de Cabanyes en heeft nog steeds een goedverzorgde tuin. La Sala is de enige eigentijdse kunstgalerij van de stad. Vanwege haar locatie heeft de stad een Museum van de Zee, wat een grote collectie aan vis gereedschap, foto’s, werktuigen, en laat de verbinding tussen stad en zee zien. La Torre Blava is een negentiende-eeuwse toren die gebouwd is om de stad te beschermen tegen aanvallen vanaf zee. Tegenwoordig is het een kunsttentoonstelling. Het laatste museum, Adarró is een archeologisch gebied dat tussen de vijfde en de eerste eeuwen van Christus is gebouwd over de ruïnes van een stad.

Of u nu in Barcelona of Sitges verblijft, Vilanova i la Geltrú is slecht een treinritje bij u vandaan en kunt u genieten van de rijke cultuur die de stad te bieden heeft. 

Featured Image: MARIA ROSA FERRE cc

Accommodaties in Sitges

Bekijk alles

Geschreven door: xavi

xavi

Hello there! I love to travel, and Barcelona is a great city to live, thats why I decided to write about it and share my experiences!

Accommodatie Barcelona


Scroll naar boven