Home / Cultuur / Musea / Dali Theater-Museum
dali-theater-museum

Dali Theater-Museum

Salvador Domingo Felipe Jacinto Dali I Domenech is geboren in het jaar 1904 in Figueres, Spanje. Dali stond bekend voor zijn surrealistische kunstwerken. Na zijn dood in 1989 werd Dali begraven in het Dali Theater-Museum. Het gebouw was Figuere’s theater toen Dali een kind was evenals de plek waar een van zijn eerste kunsttentoonstellingen was. Na beschadigt te zijn door de Spaanse Burgeroorlog en voor decennia in ruïnes te zijn, besloten Dali en de burgemeester in 1960 om het opnieuw te bouwen als een museum. Het museum, toegewijd aan hem begon gebouwd te worden in 1969 door de handen van architecten Joaquim de Ros I Ramis en Alexandre Bonaterra. In 1974 opende het en de uitbreiding ging door tot de jaren ’80.

Vind uw accommodatie nu!

Het museum laat de grootste en meest diverse collectie van kunstwerken door Dali zien, voornamelijk uit zijn persoonlijke collectie. Behalve schilderijen zijn veel van zijn objecten sculpturen, mechanische items en driedimensionale collages. Een van de hoofdattracties is een driedimensionale woonkamer wat vanaf een bepaalde hoek op het gezicht van de beroemde Amerikaanse actrice Mae West lijkt. Behalve zijn eigen werk exposeert Dali’s museum ook kunstwerken van El Greco, Marcel Duchamp, John de Andrea, Bougerau en heeft een hele verdieping toegewijd aan Dali’s vriend Antoni Pitxot, een Catalaanse artiest was de directeur van het museum werd na Dali’s dood.

Mae-West

Het gebouw heeft een karakteristieke glazen koepel wat het podium van het voormalige theater bekroond, waar Dali is begraven in een grap onder het podium. Waar vroeger de zitplaatsen voor het publiek waren, is nu een open binnenplaats waar de beroemde installatie die geïnspireerd is door Rainy Taxi is geplaatst.

Een andere sectie van het museum laat een collectie van holografische kunst en ook een juwelen collectie ontworpen door Dali zien. De juwelen collectie heeft items met mechanische bewegingen die net levend lijken. Een extensie van het museum heeft ook een aantal kamers die toegewijd zijn aan optische illusies, stereografen en anamorfische kunst, allemaal gecreëerd door Salvador Dali. Zijn laatste werken, inclusief zijn laatste olieschilderij “De Zwaluw’s Staart” zijn hier geëxposeerd.

Het museum is het hele jaar door geopend en de openingstijden hangen af van het seizoen. Vanaf maart tot het einde van juni zijn de openingstijden van 09:30 tot 18:00 uur. Zoals de meeste musea is ook Dali Theater-Museum gesloten op Maandagen. De standaard toegangskaart kost €12,- en daar hoort ook de Dali-Juwelen collectie bij. Grote groepen krijgen een korting die alleen verkrijgbaar is tijdens het boeken van tevoren.

Bijgevoegde afbeelding: Jean-Pierre Dalbéra cc

Foto Credits: Ania Mendrek cc

 

Accommodatie in Barcelona

Bekijk alle

Geef een Reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Geschreven door: xavi

xavi

Hello there! I love to travel, and Barcelona is a great city to live, thats why I decided to write about it and share my experiences!

museum-nl

Accommodatie Barcelona


Scroll naar boven