Home / Om Barcelona / Huvudattraktionerna i Barcelona / Santa Maria del Mar: Havets Kyrka
SANTA MARIA DEL MAR
SANTA MARIA DEL MAR

Santa Maria del Mar: Havets Kyrka

Santa Maria del Mar är en gotisk kyrka som ligger i ett av de äldsta distrikten i Barcelona: La Ribera. Kyrkan byggdes mellan år 1329-1389 när den katalanska medelhavskulturen blomstrade. Kyrkan är ett utmärkt exempel på hur Katalansk gotisk arkitektur ser ut med sin oerhört fascinerade konstruktion trots att den byggdes för 700 år sedan.

Historia

Santa Maria del Mar sträcker sig tillbaka till år 998. Byggnaden som finns idag var redo att byggas år 1324 med order av ärkebiskopen Bernard Yulya. Konstruktionen påbörjades i mars 1329, när den första stenen las på plats av King Alfonso IV av Aragon, som står skrivet idag på framsidan av kyrkan på både katalanska och latin. De främsta arkitekterna var Berenguer de Montagut och Ramon Despouy. Under den här tiden av konstruktionen var alla som var allierade inom La Ribera delaktiga i arbetet. Väggarna, sidokapellen och fasaderna var färdiga år 1350. 1370 var det dock en brand som åstadkom en hel del skada på många viktiga element men slutligen den 15 augusti år 1384 var den sista stenen på plats och kyrkan var nu färdig. År 1428 var det en relativt stor jordbävning som förstörde flera fönster på den västra sidan av byggnaden. Flera bilder och altaret blev förstörda av en ny brand år 1936 men har renoverats.

Utsidan av kyrkan

Kyrkans fasad ger verkligen intrycket om att det är en massiv byggnad, vilket är motsatsen till vad man får för känsla inuti byggnaden. Dock är det svårt att få grepp om hela utsidan då den är omgiven av små gotiska gator i El Gothico. Dock på torget som heter Santa Maria, får man en ganska så bra överblick över den fascinerade byggnaden. Det är noterbart att det nord-västra tornet blev färdigbyggt år 1496.

Insidan

Det är häpnadsväckande hur känslan av vilken typ av byggnad det är förändras så fort du kommer in. Det massiva intrycket förändras till att uppleva en byggnad som har mycket utrymme fullt av ljus som träder igenom de olika fönstren i olika kulörer. Typiskt för gammal katalansk arkitektur som går att beskåda i andra gotiska kyrkor runt om i Barcelona.

Om du vill uppleva det antika i Barcelona och bo i närheten, boka då en bostad i de Gotiska kvarteren i Barcelona!

Öppettider:

Måndag till lördag: 09:00 – 13:30, 16:30 – 20:00.
Söndagar och helgdagar: 10:30 – 13:30, 16:30 – 20:00.

Ta sig dit

Kyrkan är belägen på Plaça Santa Maria, inte långt ifrån La Ribera, som är mellan Cituadella parken och El Gothic.
Den närmsta metron är Jaume I (L4 – gul linje).
Buss stopp: 17, 19, 40 och 45.
Turistbuss station: Plaça de Palau.

 

 

Overnatning Barcelona

Se alle

Skriven av: Barcelona-Home

Barcelona-Home

On our platform clients can find any kind of accommodation starting from shared apartments or student rooms, vacation rentals, monthly or yearly rentals, villas as well as properties for sale.

platser-att-se kultur-sv om-barcelona sevardheter-och-museum staden

Boende Barcelona


Scroll To Top