Home / Kulturen / Sant Jordi’s dag – En dag i romantikens tecken
sant jordi

Sant Jordi’s dag – En dag i romantikens tecken

Varje år firas Sant Jordi’s dag, även känd som Saint George eller i Sverige Sankt Göran, skyddshelgonet för Katalonien och flera andra regioner, den 23:e April. Här i Katalonien handlar denna dag inte bara om att hedra helgonet som dräpte en drake och räddade en prinsessa. Dagen är också känd som Barcelonas Alla-hjärtans-dag.

 

Käleken hänger i luften när par och vänner spenderar tid tillsammans, både hemma och ute på gatorna, och utbyter presenter under denna dag i romantikens tecken. Traditionellt sett ska män få böcker i present och kvinnor rosor, men på denna dag är det vanligt att göra din käresta glad på andra sätt också. Letar du efter en romantisk lägenhet att hyra i Barcelona? Barcelona-home.com har den perfekta lösningen för dig som passar dina romantiska behov.

Hitta ditt boende nu!

Sant Jordi’s historia

Traditionen med rosor kommer från historien om Sant Jordi som gav prinsessan en röd ros, dränkt i drakens blod efter att han hade dräpt den. Traditionen med att ge böcker till män föddes år 1923 för att hedra verkan av Miguel de Cervantes, Garcilaso de la Vega och William Shakespeare, alla kända författare som dog den 23:e April. UNESCO’s internationella Världsbokdag, införd 1995, har sitt ursprung i Katalansk tradition!

Aktiviteter

På Sant Jordi’s dag fylls La Rambla med boksäljarstånd och rosor, medan musiker spelar romantisk musik runt om i staden. Du hittar även kända spanska författare på Plaza Catalunya som signerar och säljer sina böcker. Kataloniens nationaldans, la Sardana, framförs på Plaça de Sant Jaume. En annan sak du kan göra på Plaça de Sant Jaume på Sant Jordi’s Dag är att besöka det vackra ”Saló de cent” (Rummet av hundra), Ärotrappan, Det Gotiska Galleriet, “el Saló de la Reina Regent” och “el Saló de Cròniques”. De flesta av dessa platser är vanligvis inte öppna för allmänheten, med Sant Jordis Dag som undantag. Salen är öppen från 10.00 till 20.00 och har gratis inträde.

I slutet av dagen har mer n fem miljoner rosor och en halv miljon böcker sålts i Katalonien, vilket betyder hälften av den årliga bokförsäljningen görs denna dag, den 23:e April! Dagen är inte en allmän högtid, så alla butiker och andra tjänster är öppna som vanligt.

Boende i Barcelona

Visa alla

Lämna ett Svar

Your email address will not be published.

Skriven av: xavi

xavi

Hello there! I love to travel, and Barcelona is a great city to live, thats why I decided to write about it and share my experiences!

kultur-sv

Boende Barcelona


Scroll To Top