Home / Om Barcelona / Plaza Catalunya Barcelona
Plaza Catalunya Barcelona

Plaza Catalunya Barcelona

Plaza Catalunya i Barcelona är ett torg som ligger i centrala Barcelona, som i allmänhet anses vara både dess centrum samt den plats där den gamla staden och Eixample möts, den 19: e århundradet byggda byggnaden. Designad utav Ildefons Cerdà år 1859 var den ämnad att vara hjärtat av staden, I Plaza Catalunya Barcelona hittar du lite av allt: modernistiska kaféer och monument, slående fontäner, butiker och barer osv. Plaza Catalunya, ett stort torg omgivet av monumentala byggnader, är Barcelonas mest trafikerade torg. Den ligger mellan Ciutat Vella och Eixample.

Hitta ditt boende nu!

En del av stadens viktigaste gator och vägar möts vid Plaza Catalunya; det är också i skärningspunkten mellan Las Ramblas, Portal del Angel, Ronda de Sant Pere och Passeig de Gracia och länkar Barri Gotic med stadsdelen Eixample. Denna plats upptar en yta på cirka 50.000 kvadratmeter. Det är särskilt känd för sina fontäner och statyer, dess närhet till några av Barcelonas mest populära attraktioner, och för de flockar av duvor som samlas i mitten.

Två av Barcelonas mest berömda gator, La Rambla och Passeig de Gràcia börjar vid Plaza Catalunya. Även om torget är enorm i storlek, det är ständigt fullt med människor som går till och från en av de nio gatorna som utgår från torget.

 

Historia

Fram till mitten av artonhundratalet var Plaza Catalunya ett landsbygdsområde strax utanför stadsmuren. År 1858 beslöt den centrala regeringen i Madrid att försvarsmurar skulle rivas. Det godkände också byggande utanför murarna så en öppen tävling anordnades för utformningen av en ny stadsdel.

 

Fontäner och Monument

Plaza Catalunya är utformad med parkbänkar, vackra fontäner, reflekterande pooler och olika neo-klassiska monument och skulpturer. Vissa av de mest uppmärksammande och populära verken är elfenbensfärgade La Deessa eller statyn avbildande en gudinna gjord utav Josep Clara, som skildrar en naken kvinna som badar. Denna utsökta skulptur sitter på kanten av en fredlig reflekterande pool som lockar många besökare. Andra skulpturer av konstnärer som Josep Llimona och Pablo Gargallo pryder torget. Det senaste tillskottet är en modern betong monument tillägnat Francesc Macia (fd katalanska presidenten) designad av Josep Subirachs, nuvarande Sagrada Familia arkitekt. Denna futuristiska monument lades 1991.

 

Shopping och Kaféer

På dessa gator hittar du många olika butiker, från designerbutiker till stora varumärken, men kanske den mest kända av alla är belägen på torget i sig: El Corte Inglés. Detta enorma varuhus, fördelat på 3 närliggande platser erbjuder nio våningar med diversa spanska tillverkade konsumtionsvaror. Där kommer du att hitta allt från en stormarknad packad med gourmetprodukter  till  kläder, heminredning och elektronik.

Det finns också ett café på översta våningen, Efter lite shopping, lite förfriskningar i kaféet kan du avnjuta en underbar utsikt över hjärtat av Barcelona, med utsikt över Plaza Catalunya  nedanför. Ytterligare kaféer som kantar torget inkluderar Hard Rock Café och den mycket populära Café Zürich i en nyrenoverad byggnad. Café Zürich är ofta fylld med människor som avnjuter någon av de många olika bakverken eller ett glas vin under tiden som de bevittnar folkmassan som passerar.

Central Transport

Plaza Catalunya fungerar som ett center för stadens kollektivtrafik. Nedanför torget är den viktigaste tunnelbana förbindelserna ; tre tunnelbanelinjer och en järnvägslinje korsas här. Många av stadens bussar, samt AirPort Express och turistbussar stannar här på torget. Utrymmet är som ett gränssnitt mellan stadsdelen Eixample och staden och har minst cirka 50.000 m² vilket motsvarar ytan av St. Peter’s torget i Rom.

 


 

Praktisk Information

  • Adress: Plaça de Catalunya 08002 Barcelona.
  • Transport: Med tunnelbana (Metro) Linje:  L1, L2, L3 | Järnvagn: FGC (Ferrolcarriles) Linje:  S1, 2, 5, 55, L6 and 7 |
    Busslinjer: 9, 14, 16, 17, 24, 28, 41, 42, 47, 55, 58, 62, 66, 67, 68, 141 | Med Shuttle Bus (Flygbussen) – (A1 and A2) till både terminal
    (T1 and T2) på flygplatsen.
  • Tips: Om du anländer till Plaza Catalunya direkt från flygplatsen, så hittar du Barcelona turistbyrå nedanför torget.

Ska du bo i eller kring Plaza Catalunya? 

Många som bokar sin Barcelona vistelse väljer att bo antigen i eller i närheten utav Plaza Catalunya området. Detta är på grund av sitt läge, vilket är central för allt vare sig det rör sig kring aktiviteter, mötesplatser, shopping samt tillgång till andra destinationer runt om i Barcelona b. Så om du ska komma i en grupp så rekommenderar vi att du boka din lägenhet i förväg för att säkra en bekväm vistelse.

Om du planerar att besöka Barcelona som par eller i mycket mindre grupper så kan du söka efter tillgängliga rum och boka nu!

 

Boende i Barcelona

Se fler

Lämna ett Svar

Your email address will not be published.

Skriven av: xavi

xavi

Hello there! I love to travel, and Barcelona is a great city to live, thats why I decided to write about it and share my experiences!

om-barcelona staden

Boende Barcelona


Scroll To Top