Home / Kulturen / Las Fallas från Barcelona

Las Fallas från Barcelona

farmto-table2

#Historia

Ursprunget till denna högtid är äldre än du kanske tror, då det började redan under medeltiden. Berättelsen utspelar sig faktiskt i en saga om hantverkare som skulle bränna sina ackumulerade gamla delar av trä och bitar av skräp framför sina butiker. Strax före vårens ankomst skulle de brinna alla sina värdelösa saker och som flammorna uppslukade de olika delarna kunde mänskliga former särskiljas och formen av “Niño” kom till liv. Efter flera år gjordes samma så kallade ritual inför vårens ankomst, vilket offentliggjorde firandet och lockade till sig fler och fler människor, samt att högskogen sattes på en piedestal så att de kunde ses brinnande på avstånd. Hela syftet med denna händelse var att bli av med det gamla (som representerar det förflutna) genom att bränna upp det så framtiden kan födas från flammets aska.

Idag firas denna högtid under vårens ankomst med gigantisk träskulptur som byggdes speciellt för traditionen, som sätts på eld i slutet av natten, med fyrverkerier och mycket mera.. Högtiden är känd över Spanien och lockar till sig tusentals människor varje år.

Las-Fallas-01

#Förberedelser

 • La plantà (installation)

Natten mellan den 15e till den 16e, bygger Falleros (de som bygger strukturerna) Fallas på plats för att få dem installerade inför morgondagen.

Las-Fallas-06

 • Fyrverkerier och Nit del Foc

Varje natt från 15e till den 18e mars kommer fyrverkerier att skjutas för att tända himlen av Valencia. Vid midnatt, är Paseo de la Alamedais det bästa stället att gå till för att njuta av showen!

 • Prisutdelning (tävling)

På morgonen den 17e, går falleros till Plaza del Ayuntamiento för att få sina priser. Före ceremonin tittar juryn på varje staty (mer än 750 att åskåda) för att kunna utse vinnarna.

 • Ofrenda de Flores (blommer delas ut)

Den 17:e och 18:e, är det Plaza de la Virgin som gäller, då de ges ut till vittnesbörd av blommor till Lady of the Forsake och Patron Saint av Valencia. Från och med 16.00 tills på kvällen kommer blommor att ges ut till Jungfrun.

Las-fallas-02

 • La Cremà (flammor och brasor)

Den 19e mars går alla skulpturer i flammor. 22:00 börjar barnens skulpturer att brinna. De stora monumenten bränns 2 timmar senare. Det sista som brinner ligger på Plaza del Ayuntamiento (city hall), runt runt 1 tiden på nattten. I kombination med de spektakulära fyrverkerierna, är den sista skulpturen alltid riktigt imponerande att se i flammor.

Las-Fallas-04

#Hur man tar sig dit

Att ta sig från Barcelona till Valencia är inte alls svårt. Du har flera alternativ att välja mellan:

   • Buss: Ta bussen från El estación del Nord – resan tar 4 timmar – och kostar omkring 30€ för en enkelresa.
   • Tåg: Ta tåget vid Barcelona Sants – resetiden är 3.30 min – och kostar mellan 20€ och 40€ för en enkel resa.
   • Bil: Med bilen tar resan upp till 3 och en halv timme.

screen map apartments 4 stars

 

button1 button2-1

Lämna ett Svar

Your email address will not be published.

Skriven av: Barcelona-home

Barcelona-home

On our platform clients can find any kind of accommodation starting from shared apartments or student rooms, vacation rentals, monthly or yearly rentals, villas as well as properties for sale.

kultur-sv

Boende Barcelona


Scroll To Top