Home / Om Barcelona / Girona – historisk och färgstark stad
Girona View

Girona – historisk och färgstark stad

6Girona, beläget norr om Barcelona, är en spektakulär stad med ett rikt historiskt förflutet, en beundransvärd monumental sammansättning som man inte kan missa besöka. Staden Girona har kallats staden med de tre floderna, eftersom den ligger i dalen av Ter mellan floderna Güell, Galligants och Onyar. Till vänster om Onyarfloden hittar du den moderna Girona, med viktiga byggnader av modernistiska och nittonde århundradet tidsperioder, som haft stort inflytande under dessa tider.

girona

I staden finner du den stora stadsparken Dehesa, perfekt för en lördags promenad. Den täcker cirka 40 hektar mark och har mer än 2500 bananträd som är över 50 meter långa. I den här zonen finns det gamla Benediktinska klostret Sant Pere av Galligants. På samma gata ligger murens promenad, kyrkan Sant Feliu och de arabiska baden, som går tillbaka till 1200-talet.

historical girona one day trip

Dessutom är Girona ett måste för alla fans av den berömda HBO-serien The Game of Thrones. Många scener från säsong 6 filmades i denna pittoreska stad. Särskilt de som äger rum i den imaginära staden Braavos. Om du vill följa steg av karaktären Arya Stark som utförs av Maisie Williams, gå in till Citadel, full av visdom tillsammans med Samwell och Gilly, eller bevittna platsen där en av de mest kända scenerna som äger rum i Kings Landing spelades in. Du bör definitivt sätta Girona på din nästa resa. Dessutom finns det många stadsguidade turer med stort fokus på kända platser från serien.

När som helst under året är det en bra tid att besöka Girona, men speciellt i maj månad när Girona ständigt arrangerar festivaler. Staden erbjuder bland annat aktiviteterna, The Festival of Religious Music, the Fair of Sant Narcis och the Procession of the Manaies the Good Friday.

girona costa brava

Här är en lista över andra aktiviteter och saker att göra medan du är på besök:

• Gå längs de gamla murarna för en fantastisk utsikt över staden.
• Njut av utbudet av caféerna som är speciellt atmosfäriska på natten.
• De gamla smala gatorna i det gamla judiska kvarteret.
• Kolla in Gironas livliga klubbscen.
• Spela golf på alla fantastiska golfbanor i omgivningen.

Girona View

Sant Pere-klostret av Galligants och Chapel of Sant Nicolau är vackra exempel på Lombard-stil romanska byggnader från 1200-talet e.Kr. Klostret själv var ockuperat av den benediktinska ordningen. Den här platsen kommer att häpna dig med sin imponerande grad och dess anmärkningsvärda kloster. Här finns en samling av viktiga judiska ornament från när den gamla hebreiska befolkningen bodde i medeltida Girona. Idag hittar du Gironas arkeologiska museum i klostret, liksom en bra representation av katalansk romansk arkitektur.

Colegiata i Sant Feliu är en traditionell plats i Girona, och härstammar från 1200-talet. Byggnaden innehåller olika arkitektur stilar. Byggnadens insida är byggd i romersk stil, fartyget i gotisk stil och den östra fasaden i barock. Inuti finns det kristna gravar från Italien och katalanska mästerverk i gotisk skulptur som heter El Cristo Yacente. Denna historiska plats är bara en av de många som staden rymmer.

Arabiska badet i Girona brukade användas för offentlig bad. Även om namnet kan tolkas som något annat, är denna byggnad faktiskt romansk i design och arkitektur, med inspiration från de gamla romerska bad. Det finns emellertid visst inflytande av muslimsk arkitektur inuti. Inuti hittar du 3 rum: frigidarium (kall pool), caldarium (varm pool) och tepidarium (varm pool). Av dessa 3 rum sticker frigidarium ut mest för sin slående design och layout.

Casas de l’Onyar, hus som får Girona som stad att sticka ut, byggdes på medeltiden.  Dessa hus erbjuder fantastisk utsikt över torg med pelare och kolonner omgivna av branta gränder. Casas de l’Onyar är verkligen en av de mest spektakulära sevärdheterna i Girona och definitivt ett måste att se på ditt besök här.

Girona har behållt många moderna och medeltida utrymmen, med starkt inflytande av dess romerska, arabiska och judiska förflutna som visar sig i arkitekturen och designen kring torget, ojämna gränder, smala slingrande gator och byggnader med enastående skönhet. Staden verkar förbli orörd som om tiden har stått stilla.

Girona one day trip

Hur tar man sig dit?

Girona är ett perfekt resmål för en dagstur från Barcelona. Du kan enkelt nå det med buss eller tåg från Barcelonas centrumstationer.
Tåg: Ta AVE-tåget från Sans Estació i riktning mot Figueres Vilafant.
Buss: Rese med buss nummer 602 avgår från Estació d’Autobuses de Fabra i Puig.
Bil: Kör upp norrut längs kusten från Barcelona och följ väg AP-7.

Apartment Barcelona

button_sw    button2_sw

Lämna ett Svar

Your email address will not be published.

Skriven av: Barcelona-Home

Barcelona-Home

On our platform clients can find any kind of accommodation starting from shared apartments or student rooms, vacation rentals, monthly or yearly rentals, villas as well as properties for sale.

om-barcelona

Boende Barcelona


Scroll To Top