Home / Over Barcelona / Paasviering in Barcelona
Easter Celebrations in Barcelona

Paasviering in Barcelona

Dagen worden langer en de temperaturen stijgen. Dat betekent maar één ding, de lente komt eraan en de paasvieringen ook! De hele paasweek, ook wel Semana Santa genoemd in het spaans, is een van de belangrijkste katholieke feestdag in Spanje. Elke regio in Spanje heeft zijn eigen gewoonten en die zij gebruiken tijdens de hele Week. Laten we eens kijken naar hoe mensen het vieren door het hele land, en vooral in Barcelona, de hoofdstad van Catalonië.

Easter in Spain

Je kunt heel wat tradities zien zoals processies en religieuze ceremonies in heel Spanje. Als je zin hebt om de meest buitengewone parades te beleven, dan is Andalusië de juiste plaats om naartoe te gaan. In die regio vinden de meest spectaculaire festiviteiten plaats. Duizenden pelgrims van over de hele wereld verzamelen zich in de Andalusische hoofdstad Sevilla om getuige te zijn van de vieringen en extravagante ‘pasos’. Paso is een enorme dobber versierd met levensgrote houten beelden van bijbelse karakters, speciaal ontworpen voor religieuze processies.

In Catalonië is het een beetje anders. De processies zijn niet zo spectaculair als in de rest van het land. Aan de andere kant zijn er nog andere verbazingwekkende tradities die het waard zijn om te zien en deel aan te nemen:

Mona de Pascua

Een van de beroemdste paastradities van Barcelona is “Mona de Pascua“. In feite is het een cake van verschillende smaken versierd met paaseieren, kleurrijke veren en kleine kuikens. Mona is het Marokkaanse woord voor cadeau. Daarom geven peetouders deze taart aan hun kinderen op Paaszondag. Ze zullen er dan op Paasmaandag samen met het hele gezin van genieten.

Traditionele Monas waren rond met hardgekookte eieren erin. Tegenwoordig is deze delicatesse geëvolueerd en kan deze worden versierd met adembenemende chocoladecreaties en die gevuld zijn met crème brûlée, chocolade, room of boter. De taart kan de vorm aannemen van kleine huizen, voetballen en gezichten van populaire stripfiguren. Wat past bij het petekind. Elk ei vertegenwoordigt een jaar van het leven van het kind van 2 tot 12 jaar oud. Eieren zijn het belangrijkste element van Pasen op veel plaatsen in Europa, omdat ze deel uitmaken van de symbolieke die verband houdt met de komst van de lente en de vruchtbaarheidsrituelen. Zelfs als je geen zoetekauw bent, kun je nog steeds genieten van de traditionele cake. Mona de Pascua hoeft niet alleen zoet te zijn. Veel mensen genieten ervan met hartige producten zoals gezouten vlees.

Easter egg

Palmzondag (Domingo de Ramos)

Nogmaals, peetouders spelen een belangrijke rol bij paasvieringen in Barcelona. Op Palmzondag, de week voor Paaszondag, geven ze kinderen palmbladeren die in prachtige decoratieve vormen zijn veranderd. Jongens krijgen hoge palmen (palmónes) en meisjes ingewikkeld geweven palmen (palmas). Het vergt veel vaardigheden om die te creëren. Maar maak je geen zorgen, als je er een wilt kopen, kun je het kopen op de markt buiten de Cathedral, Sagrada Familia of op de Rambla Catalunya.

Tijdens de dienst komt de priester naar buiten om de Palmónes en Palmas te zegenen met heilig water. Het is in de herinnering aan Jezus ‘reis naar Jeruzalem, waar het pad werd uitgelijnd met palmbladeren. Aan het eind van de dag zullen sommige mensen hun palmbladeren op het balkon achterlaten als decoratie om uit te drogen. Op Aswoensdag worden ze allemaal verbrand en gebruikt de priester het as om een kruis op je voorhoofd te tekenen, waarmee het begin van de vastentijd wordt gemarkeerd.

Easter Barcelona

Processies in Barcelona en omgeving

De stille processies in Badalona dateert bijvoorbeeld uit de 17e eeuw en onderscheidt zich door extreem stil te zijn en alleen verlicht door kaarslicht. Het begint om ongeveer 22.00 uur en de stilte wordt uiteindelijk alleen verbroken door traditionele liedjes te zingen. Een ander opmerkelijk festijn is het Tarragona’s processies van eenzaamheid waar alleen vrouwen aan kunnen deelnemen. Death Dance in Verges is een geweldig voorbeeld van het traditionele Catalaanse theater. Het bevat sombere skeletten en dansers in zwarte gewaden die zich verplaatsen naar het geluid van trommels.

We mogen niet vergeten om de processies in Andalusische stijl te vermelden in het L’Hospitalet de Llobregat nabij Barcelona. Veel mensen uit Andalusië kwamen aan in Barcelona op zoek naar werk in de jaren zestig en hebben een grote gemeenschap opgezet in deze buurt. In 1977 startten ze hun eigen parade in hun huisstijl. In de stad Barcelona is er een processie op Palmzondag in het Raval-gebied. Op Goede Vrijdag, die ‘Divendres Sant’ in de Catalaanse taal en ‘Viernes Santo’ in de Spaanse taal wordt genoemd, vinden daar enkele andere processies plaats.

Kom naar Barcelona om Pasen te vieren

Je moet de feestdag onthouden als je tijdens Pasen Barcelona bezoekt. Winkels en de meeste museums zijn gesloten op Goede Vrijdag, Paaszondag en Paasmaandag. Aan de andere kant zullen veel restaurants u met open armen ontvangen om u een gezellig familiediner te geven. Het ervaren van paasfestiviteiten in Barcelona is absoluut iets dat je moet toevoegen aan je bucketlist. Zie je daar!

Zoek je een appartement voor in Barcelona? Kijk dan naar onze Speciale aanbiedingen van appartementen door heel de stad met Barcelona Home!

BH_banner_du

button_du    button2_du

Geef een Reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Geschreven door: Barcelona-Home

Barcelona-Home

On our platform clients can find any kind of accommodation starting from shared apartments or student rooms, vacation rentals, monthly or yearly rentals, villas as well as properties for sale.

over-barcelona

Accommodatie Barcelona


Scroll naar boven