Home / Kulttuuri / Sant Jordin Päivä

Sant Jordin Päivä

Heinäkuun 23. päivä on Sant Jordin päivä, tunnettu myös Pyhän Yrjänän, Katalonian ja muiden aluiden suojelupyhimyksen, päivänä. Suojelupyhimyksestä kertovan legendan mukaan hän pelasti prinsessan surmaamalla lohikäärmeen. Samana päivänä juhlitaan myös kirjan ja ruusun päivää, jolloin perinteen mukaan miehet antavat naisille ruusuja ja naiset miehille kirjoja. Katalonian alueella Sant Jordin päivä on kuitenkin enemmän kuin vain kirjojen tai pyhimyksen juhlimista. Päivä on nimittäin tunnettu Barcelonan ystävänpäivänä.

Find your accommodation now!

Kuten ystävänpäivään olennaisesti kuuluu, on tällöin runsaasti rakkautta ilmassa, ja ystävät viettävät laatuaikaa yhdessä niin kodeissa kuin kaupungin kaduillakin. Myös lahjoja vaihdetaan tänä romantiikan täyttämänä juhlapäivänä. Niin ikään Sant Jordin päivän perinteeseen kuuluu kirjan ja ruusun päivän mukaisesti se, että miehet saavat naisilta lahjaksi kirjan ja naiset miehiltä puolestaan ruusun, mutta nykyaikana on tavallista antaa myös muita lahjoja mielitietylleen.

Historiaa

Ruusun antamisen perinne on lähtöisin tarinasta, jonka mukaan Pyhä Yrjänä antoi prinsessalle tappamansa lohikäärmeen vereen sotkeutuneen punaisen ruusun. Kirjojen lahjoittamisen tapa puolestaan syntyi vuonna 1923, kun haluttiin kunnioittaa Miguel de CervantesinGarcilaso de la Veganin ja William Shakespearen merkittävää työtä kirjallisuuden saralla. Heistä jokainen kuoli 23. huhtikuuta. Vuonna 1995 UNESCO julisti tämän katalonialaisen kirjan ja ruusun päivän kansainväliseksi kirjan ja tekijänoikeuden päiväksi.

Sant Jordin Päivä Barcelonassa

Sant Jordin päivänä Las Ramblas on täynnä niin kirjoja kuin ruusuja myyviä kojuja samalla kun katumuusikot soittavat koko päivän romanttista musiikkia ympäri kaupunkia. Plaza Catalunyalta voi bongata kirjailijoita antamassa nimikirjoituksia ja myymässä kirjojaan. Katalonian perinteistä tanssia, la Sardanaa, esitetään puolestaan Plaça de Sant Jaumen aukiolla.

Päivän aikana myydään kaikkiaan yli 5 miljoonaa ruusua ja puoli miljoonaa kirjaa Katalonian alueella. Tämä tarkoittaa sitä, että puolet koko vuoden kirjamyynnistä saavutetaan vain tämän yhden päivän aikana tällä itsehallintoalueella. Sant Jordin päivä ei ole pyhäpäivä eli kaikki kaupat ja muut palvelut ovat auki normaalisti.

 

 

Majoitus Barcelonassa

Näytä kaikki

Jätä palautetta

Your email address will not be published.

Kirjoittanut: xavi

xavi

Hello there! I love to travel, and Barcelona is a great city to live, thats why I decided to write about it and share my experiences!

kulttuuri

Majoitus Barcelona


Scroll To Top